İTHALAT NE DEMEK?
Kelime anlamı olarak ithalat (dış alım) yurtdışında üretilmiş malların, yurtiçine sokulması işlemidir. Başka bir deyişle yurtdışında ithal edilmiş malların, çeşitli mevzuatları yerine getirerek, yurtiçine sokulmasına (dışarıdan bedel ödenerek mal alınmasına) ithalat denir. Dış ticaret anlamında düşünecek olursak, ithalat ne demek? Bir ülkenin başka ülkelerden satın aldığı mal ve hizmetler olarak düşünebiliriz. İthalat en çok bir ülkede üretilmeyen veya az üretilen mal ve hizmetlerin dış ülkeler yardımı ile kendi ülkesine alınması işlemidir. Örneğin Türkiye için düşünecek olursak, bizim ülkemizde ihtiyacı karşılamayıp, eksik olan bazı ürünleri yurtdışındaki ülkelerde ihtiyaç fazlası bulunan, ithal ürünlerden ihtiyaçlarımızı gidermek için almaktayız. Türkiye’nin İthal Ettiği Başlıca Ürünler; Tarım sektöründe, çay, kahve, muz, pirinç, kauçuktur. Madencilik sektöründe; ham petrol ithal edilirken, imalat sanayi sektöründe ise durum; ilk sırada sanayi ham maddeleri, sonrasında ilaç, boya, madeni yakıtlar, yağlar, son sırada ise suni gübre gelmektedir. Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı ülkeler ise; Almanya, İtalya, Fransa, Rusya, İngiltere, ABD, İsviçre, Çin, İspanya, İsrail'dir.
Bir ürünü, ham maddeyi veya hizmeti başka bir ülkeden satın alma işine "ithalat" diyorduk. Peki, ülkeler neden ithalat yaparlar kısaca değinmek gerekirse, nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz.
İthal edilmek istenen ürün Ülkemizde mevcut olmayabilir. Mevcut kaynaklar, bazen veya çoğu zaman ihtiyaçları karşılayamıyor olabilir ya da yetersiz olabilir. İhtiyaç ve ya yetersiz kalan ve ya da daha kâr istenen durumlarda ithalata ihtiyaç duyulur. İthalat ne demek öğrendiğimize göre; Ülkemizde az üretilen, ya da üretilemeyen veya üretilebilen fakat ihtiyacı karşılayacak kadar çok üretilemeyen, ya da üretilebilen ama pahalıya mal olan mal ve hizmet ihtiyacımızı dışarıdaki ülkelerden, daha uygun fiyatla satın alma işlemimize diyoruz.
Türkiye’miz tarım kaynaklı ülke olduğundan dolayı en az ithalat ürünlerini tarım alanında ithal olarak dış ülkelerden alım yapmaktayız. Türkiye için ithalat ne demek bu konuda şunları söylemek mümkündür. Ülkemizde bulunmayan veya kısıtlı kaynak olarak bulunan; petrol ve petrol ürünleri (ilk sırada yer almaktadır). Makine ve ulaştırma araçları, elektronik cihazlar (öncelikle, cep telefonu, bilgisayar ve bilgisayar parçaları, fotokopi makinesi, faks, televizyon, müzik sistemleri, elektronik oyuncaklar gibi) yine ülkemizde az çıkan, Demir – çelik ürünleri, taşkömürü, alüminyum, fosfat, kimyasal maddeler gibi ürünlerin yanı sıra, ilaç, optik aletler, lüks tüketim maddeleri (otomobil, giysi süs eşyaları, mobilya, dekorasyon malzemeleri gibi) ve tarım alanında ülkemizde az bulunan, kahve, muz, kakao, pirinç gibi tarım ürünleri dış ülkelerden aldığımız ürünleri kapsamaktadır.