HANGİ ÜLKELERLE İTHALAT YAPIYORUZ?
Ülkemize (dış alım) yaptığımız ülkeler arasında öncelikle Çin geliyor. Maliyetleri daha düşük tutmalarından dolayı ekonomik yönden çok tercih edilen ülke ithal ürünlerini Türkiye pazarında oldukça çok görüyoruz. Diğer ithalat yaptığımız ülkeleri şu şekilde sıralamak mümkündür. Rusya, Almanya, ABD, İtalya, İsviçre, İran, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, İngiltere, Hindistan, Güney Kore, Ukrayna, Yunanistan, Irak, Suudi Arabistan, Belçika, Romanya, Japonya gibi ülkelerden dış alım yani ithalat yapmaktayız. Bu ülkelerden aldığımız mal ve hizmetin cinsine göre demiryolu, karayolu, havayolu, denizyolu olarak taşıma hizmetlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Bizlere bu taşıma hizmeti konusunda yardım eden sitemiz son derece kaliteli taşıma hizmetlerini ithalat yapan firma ve kullanıcılarıyla buluşturuyor. Artık ithalat yaptığınız ürünleri taşıma hizmetlerinde, uygun fiyatları karşılaştırmada yardım alabileceksiniz.
İthalat yaparken, bir önemli nokta ise ithalat yaptığımız ülkeler ve ithalat mevzuatı kurallarını iyi bilen bir gümrük müşavirimizin olması gerekliliğidir. Yapılan ithalatlarda mevzuatlar çok önemlidir. Yanlış bir beyan bizi ve şirketimizi çok büyük cezalarla karşılaştırabilir. Unutmamamız gereken en önemli kural yasal mevzuat, GTİP gibi konularda en büyük yardımcımız, işlerimizi titizlikle yürüten gümrük müşavirimiz olacaktır. Tedarikçimizden talep edeceğimiz evrakları iyi bilmemiz gerekli ve bunun yanı sıra, format hatasının olmaması da gereklidir. Evrakları gümrük işlemlerinde kullanacağımızdan evraktaki bir yanlışlık malımızın günlerce gümrükte beklemesine neden olabilir. Bu mal burada beklerken bozulma ihtimali olabilir ve ayrıca malın beklemesi demek, oluşacak liman, antrepo gibi masrafların katlanarak artması anlamına da gelmektedir. Bu noktada Gümrük müşaviri ile istişareli çalışmak işlemlerimizi daha da kolaylaştıracaktır.
İthalat yapmamızın bir amacı da ülkemizde az olan veya olmayan, ya da pahalıya mal olan ürünleri daha uygun fiyatlarla temin etmek olduğundan, ithalat yaptığımız ülkeler içinde hem kaliteli mal gönderen, hem de uygun fiyat ile talebimizi karşılayan ülkeleri tercih etmemiz doğaldır. Tabi standartlara uygun ürünler olması gerekir. Kalitesiz ürünlerde uygun fiyat olabilmesine karşın sağlığa zararlı maddeler içermekte, standartlara uymadıklarında bir takım zorluklar yaşanmaktadır. İthal ettiğimiz malların işletmenin elinde kalması ile bile sonuçlanır. Bu da yaptığımız ithalatın bize zarar olarak dönmesi demektir.