İHRACAT İŞLEMLERİ SÜRECİ HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ

Nakliye Artık Daha Kolay

İHRACAT İŞLEMLERİ SÜRECİ HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ

         İhracat süreci alıcı ve satıcı arasındaki işlemlerin yapılması ve malların gümrükten geçerek alıcıya ulaşmasını kapsayan süreye denir. Bu süre içerisinde bir dizi işlem yapılması gerekir. Yapılacak işlemler alıcı ve satıcı tarafından düzenlenen belgeleri kapsar. İhracat sürecini özetlemek gerekirse şu şekildedir:

 

            1)  Satıcı tarafından alıcıya ticari yükümlülüğü bulunmayan proforma fatura düzenlenir ve mal hakkında bilgiler verilir.

 

            2)  Alıcı Proforma faturayı onayladıktan sonra satıcı tarafından alıcının istediği özelliklerde ve miktarda mallar üretime başlanır.

 

            3)  Nakliyeci firmanın ayarlanması ve bu süreç içerisinde malların ambalajlanarak yüklemeye hazır hale getirilmesi, yükleme gününün takip edilmesi yükleme evraklarının hazır edilmesi, nakliyeciye malları yükleyeceği yerin gösterilmesi ve çeki listesinin hazırlanıp malların yüklenmesi gerekmektedir.

 

            4)  Malların çıkacağı gümrükten gerekli işlemlerin başlatılması ve Çıkış Gümrüğü Odalar ve İhracatçılar birliğindeki belgelerin takip edilmesi bir diğer süreçtir.

 

            5)  Konsolosluklar, Bakanlıklar gibi resmi yerlerden belgeler tamamlanır.

 

            6)  Alıcıya nakliye bilgileri (nakliye faturası v.s.) verilir.

 

            7)  Nakliyeden ve gümrüklerden alınması gereken evraklar alınır.

 

            8)  Banka üzerinden yapılması gereken işlemlerin halledilmesi için gerekli belgeler hazırlanır.

 

            9)  Yapılan Kambiyo Taahhüt işlemlerinin sonlandırılması ve faturaların kapatılması gerekir.

 

            10) Malların alıcıya ulaşmasını izleyen dönemde satıcının görevlerinden biriside mallar alıcıya ulaşıncaya kadar nakliyenin takip edilmesi süreci vardır. Satıcının bunu takip etmesi gerekir.

 

            11) Vadeli işlem yapıldıktan sonra mallardan gelecek ücretlerin geldiğine dair takibinin yapılması gerekir.

 

Kobilerin nakliye işlemlerini kolaylaştırıyoruz

            12) Son olarak gümrük işlemlerinin tamamlandığına dair gümrük idarelerinden onaylı Gümrük Çıkış Beyannamelerinin alınıp ihracatı yapan kişi ve ya firmalara teslim edilmesiyle ihracat işlemleri süreci tamamlanmış olur. Yapılan ihracattan sonra alınan belgelerin saklanması gerekir. Doğru ve sorunsuz bir ihracat için ihracat prosedürlerine uyulmuş olması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir