Dış Ticaret Nedir?
Öncelikle ticaretin ne olduğunu açıklayarak başlayalım. Ticaret ilk insanlardan bu yana gelen en eski mesleklerden biridir. Ticaret, bir malın belli bir değer üzerinden ücret veya mal karşılında karşılıklı anlaşma sağlanarak yapıldığı alışveriş biçimidir. Ticaret İç ve Dış olmak üzere ikiye ayrılır. İç ticaret ülke içinde yapılan ticarettir. Dış ticaret ise belirli yasalara uyularak yapılan uluslar arası bir ticaret biçimidir. Burada ticari olay alım yönündeyse ithalat satış yönündeyse ihracat olarak isimlendirilmektedir.
Dış Ticaret Nedir? Sorusuna yukarıda basit bir açıklama getirdik biraz daha detaylı olarak incelersek. Öncelikle dış ticareti etkileyen faktörleri belirtirsek yasaklar, gümrük antlaşmaları, vergiler ve primler, taşıma esnasındaki olabilecek zarara karşı yapılan sigorta ve kasko bedelleri olarak düşünülebilir.
Dış Ticaret Nedir? Konusu itibari ile üç ayrı başlık altında toplanmaktadır.
- İthalat: İthalat yurt dışından ülke içine yapılan mal veya hizmet alımıdır. İthalat tekil şahıs ya da bir şirket veya kurum bazında olabilir. İthalat 6 madde altında işlenmektedir.
- Akreditifli ithalat
- Mal karşılığı ithalat
- Bedelsiz ithalat
- Belge karşılığı ithalat
- Kredili ithalat
- Geçici kabullü ithalat
- Ankonsinyasyon ithalat
- İhracat: Bir malın tekil şahıs yada şirket veya kurumlarca yabancı ülkelere satışına ihracat denir. Bu satışta malın bir standart ve dünya kalitesinde olmasına dikkat edilmesi en önemli unsurdur.
- Transit Ticaret: Ülkemizin gümrüğüne girmeden direk olarak transit geçmesine yada serbest bölgelerde yapılan nakliyesine transit ticaret denir.