Karayolu Parsiyel | Denizyolu Parsiyel | Havayolu Parsiyel
İçindekiler
DENİZYOLU – HAVAYOLU – KARAYOLU TAŞIMACILIK
Parsiyel taşımacılık gönderilecek yükü bir, bir gemi, TIR ya da uçakta , farklı kişilerin anı nitelikteki yükleri ile beraber taşımaya verilen bir isimdir. Daha çok uluslararası yük taşımacılığında tercih edilen bir yol olan parsiyel taşımacılık, taşıma maliyetlerinin yük sahipleri arasında paylaşımını da beraberinde getirdiği için oldukça ekonomik bir yol olarak kabul edilir.
PARSİYEL TAŞIMACILIK NEDİR?
Parsiyel taşımacılık, parça yük de denen, bir konteyneri, TIR ya da kargo uçağını doldurmayacak kadar az olan yüklerin birlikte taşınmasına verilen isimdir. Bu taşımacılık türünde bir gemi konteynerinde, TIR ya da uçakta birbirinden farklı kişilerin farklı nitelikteki yükleri aynı anda taşınır. Hem zamandan hem de paradan tasarruf ettiren bu yöntemi günümüzde tercih eden çok sayıda ihracatçı vardır.
Parsiyel yük taşımacılığının, taşıma moduna göre, karayolu, havayolu ve denizyolu parsiyel taşımacılık olmak üzere çeşitleri vardır. Bu yollardan biri ülkenin coğrafi konumuna göre tercih edilir. Avustralya’ya gönderilmek istenen yük, ülkenin Türkiye’ye uzaklığı göz önüne alındığında karayolu parsiyel taşımacılıkla değil havayolu parsiyel yoluyla varış adresine ulaştırılırsa maksimum fayda sağlanmış olur. Zira deniz yolu parsiyel taşıma yolunun da kullanılabileceği bu ülkeye denizyolu ile ulaşmak 45 günü bulabilmektedir.
Öte yandan Türkiye’ye hayli yakın olan Almanya’ya bu avantaj sayesinde hem karayolu parsiyel ile hem de havayolu parsiyel ile gönderim yapılabilir.
DENİZYOLU PARSİYEL TAŞIMACILIK
Denizyolu parsiyel taşımacılık, dünyada parsiyel taşımacılığın en çok tercih edildiği ulaşım şeklidir. Dünya ticaretinin çok büyük bir denizyolu ile yapılması nedeniyle daha çok tercih edilen bu taşıma modunda, parça yük bir gemi ya da konteyneri doldurmuyorsa yük sahibi ya da ihracatçı denizyolu parsiyel taşımacılık hizmeti almak ister. Ve ulaşımı gerçekleştirecek konteyner hatlarına başvurur. Parsiyel yükler Türkiye limanlarından gümrüklü olarak konteyner ve gemilere yüklenir ve varış adresine doğru yola çıkar. Burada aynı hat üzerinde yükü olanlar bir araya gelmiş olur ve taşıma masrafı taşınan yük oranında paylaşılır. İngilizce Less Container Load olan denizyolu parsiyel taşımacılık, ihracat yükü az olan ihracatçılar için en makul ve ekonomik taşıma şeklidir.
HAVAYOLU PARSİYEL TAŞIMACILIK
Havayolu parsiyel taşımacılık ise yurtdışına gönderilecek yüklerin bir kargo uçağını dolduramadığı durumlarda çok sayıda müşteriye ait yükün taşınması şeklinde olur. Havayolu ile yük taşıması diğer taşıma modlarına göre daha pahalı olduğu için bu şekilde yapılan taşıma genel olarak parsiyeldir. Yükleme işlemi havalimanında yapılır.
Havayolu parsiyel taşımacılık ile mikro ihracat yükleri taşınabileceği gibi, küçük ve orta ölçekli ihracatçıların en hızlı ve güvenli taşıma istediği durumlarda da sıkça tercih edilir. Karayolu taşımalarında söz konusu olan sınır kapılarındaki duraklamalar nedeniyle yaşanan zaman kaybı, denizyolunda çok uzun zamana yayılan yolculuk gibi durumlar havayolu taşımacılığında söz konusu değildir. Bu nedenle hız isteyen ihracatçı tercihini havayolu parsiyel taşımacılık yönünde kullanır.
Global hava kargo firmalarının hemen hepsi parsiyel taşıma hizmet vererek müşterilerinin ihtiyacını karşılamaya çalışmaktadır.
KARAYOLU PARSİYEL TAŞIMACILIK
Karayolu parsiyel taşımacılık ise TIR ve benzeri karayolu taşıma araçları kullanılarak aynı güzergahtaki yüklerin taşınması ve dağıtımının yapılması işlemidir. TIR’ın belli bölümünün belli yük için kullanılması anlamındadır. Yükleme depodan veya kapıdan yapılır. Türkiye’de hizmet veren lojistik firmaları ağrılıklı olarak karayolu parsiyel taşımacılık hizmeti vererek ihracat yüklerini özellikle Avrupa ülkeleri başta olmak zere en çok ihracat yapılan ülkelere taşımaktadır. Türkiye’de en çok kullanılan parsiyel taşımacılık türü karayolu parsiyel taşımacılık olarak öne çıkmaktadır. Bu yolla Türk ihraç ürünleri dünyaya ulaştırılmaktadır.
HAVAYOLU NAVLUN HESAPLAMA
Havayolu navlun hesaplama işleminde ihracat yükünün brüt ağırlığı ve kapladığı alan yani hacimsel ağırlığı karşılaştırılır ve hangi değer daha yüksekse o değer göz önüne alınarak hesaplama yapılır.
Bu işlem için öncelikle hacimsel ağırlık hesaplama formülüne ihtiyaç vardır.
100 cmx90 cm x80 cm ebatlarında bir koli kullanılarak 10 koli ürün gönderildiğini varsayarak bu işlemi anlatalım.
100x90x80 işlemi, 1 metrex0.0 metrex08 metre olarak yapılmalıdır. Sonuç 0.72 olacaktır. 10 koli söz konusu olduğu için de 10x 0.72 işlemi yapıldığında 7.2 sonucuna ulaşılır.
Bu rakamın havayolu hacimsel ağırlık sabit rakamı olan 167 ile çarpılması sonucunda 1202.4 sonucuna ulaşılır.
Söz konusu ihracat yükü 100’er kiloluk 10 koliydi yani brüt ağırlığı 1000 kg. olacaktır.
Eldeki bu rakamlar ile havayolu firmasına başvurularak navlun teklifi alınabilir.
KARAYOLU NAVLUN HESAPLAMA
Karayolu navlun hesaplama yapılırken de brüt ağrılık ve hacimsel ağrılık karşılaştırması yapılır ve daha yüksek değer göz önüne alınarak hesaplama yapılır.
100x120x160 cm ölçüsüne sahip palet kullanılarak 6 palet yük gönderildiği varsayımından hareket ederek söz konusu yükün hacimsel ağırlığını hesaplayalım. Burada palet ağrılığının 640 kilogram olduğunun notunu da düşelim.
100X120X160 cm 1×1.2×2.7 ( yük istiflenemez olarak kabul edilerek TIR yüksekliği baz alınmıştır) olarak alınır ve işlem sonucu 3.24 metre olur. Bir paletin hacimsel ağırlığı olan bu rakamı 6 ile çarptığımızda 20.90 sonucuna ulaşılır.
Söz konusu bu rakam da karayolu hacimsel ağırlık sabit rakamı olan 167 ile çarpıldığında 6991 sonucunda ulaşılır.
Yükün brüt ağırlığı 6x 640 kg’den 3840 kg olduğunda karayolu navlun hesaplaması hacimsel ağırlıktan yani 6991’den devam ettirilecektir.
DENİZ YOLU NAVLUN HESAPLAMA
Deniz yolu navlun hesaplama yapılırken de brüt ağrılık ve hacimsel ağrılık karşılaştırması yapılır ve daha yüksek değer göz önüne alınarak hesaplama yapılır.
Burada da 80x120x150 cm ebatlarına sahip 5 paletlik bir ihracat yapacak ihracatçının navlunu nasıl hesaplanır sorunu yanıtlayalım.
80x120x240(üzerine yük istiflenemez olarak kabul edilip konteyner yüksekliği alınmıştır) işleminin sonucu 0.8×1.2×2.4 yapıldığında 2.30 olarak bulunacaktır. Toplam palet 5 olduğu için 2.30×5 yapılarak toplam hacim bulunur. Bu işlemin sonucu da 11.5 olacaktır.
11.5 rakamını denizyolu hacimsel ağırlık sabit rakamı olan 1000 ile çarparak toplam hacimsel ağırlığa ulaşılır. Bu işlemde sonuç 11520’dir.
Palet ağrılığının 800 olduğu bu işlemde brüt ağırlık 800×5’ten 4000 kg’dir.
Navlun hesaplama işlemi daha yüksek olan hacimsel ağırlık değerinden yani 11.520’den devam ettirilecek ve bu değere göre navlun teklifi verilecektir.
ULUSLARARASI PARSİYEL TAŞIMACILIK
Uluslararası parsiyel taşımacılık Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkelere göre şekillenmektedir. Yükleri bir gemi-konteyner ya da TIR’ı doldurmayan yük sahipleri, parsiyel nakliye yaparak hem taşımayı gerçekleştirir, hem de maliyeti diğer yük sahipleri ile paylaşır.
Türkiye’nin yıllardır en çok ihracat yaptığı ülke olan ve bu unvanı bırakmayan Almanya parsiyel nakliye yoluyla en çok yük yollanan ülkelerin de başında gelir.
Rusya parsiyel taşımacılık ile ağırlıklı olarak gıda maddeleri taşınırken, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında yer alan İtalya, Irak, İngiltere parsiyel taşımacılıkla yük taşınan en önemli rotalar arasındadır. Fransa parsiyel nakliye şeklinin tercih edildiği önemli bir ihracat ülkesi olarak öne çıkmaktadır. Belçika parsiyel nakliye ile Türk ürünleri, ihracatta 15. sırada yer alan bu ülkeye de gönderilmektedir.
Parsiyel nakliye ithalat yapılırken de kullanılan bir yöntemdir. Rusya ve Çin’den parsiyel taşıma ile ağırlıklı olarak ithal ürünler getirilirken, çin parsiyel taşımacılık bu ülkenin ürünlerinin parça parça dünyaya ulaştırmaktadır.
Bulgaristan parsiyel taşımacılık da, ülkenin Türkiye’ye yakın konumu nedeniyle tercih edilen bir yöntemdir. Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçen TIR’lar Bulgaristan parsiyel yüklerini bu ülkeye kolayca ulaştırmaktadır. Uluslararası yük taşıması gerçekleştiren firmalar Gürcistan ve Romanya parsiyel hizmeti ile bu ülkelere yapılan ihracatta da yüklerin yerine sorunsuz bir şekilde ulaşmasını garanti etmektedirler.
Yurtdışı parsiyel taşımacılık yapan firmalar ayrıca, Polonya, Ukrayna, Hollanda, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, İsviçre parsiyel taşıma ile Türk ürünlerinin bu ülkelere ulaşmasını sağlamaktadır.
Türk Cumhuriyetler Özbekistan ve Kazakistan da parsiyel yük trafiğinin üst seviyede olduğu ülkeler arasında yer almaktadır.
Tüm bu ülkelere doğru yapılan taşımalarda, önemli olan taşımayı yaptıran kişi ya da firmaların talepleridir. Taşıma yapan firmalar bu taleplere göre hizmet şekillerini belirlemekte ve taşıma rotasını da yükün gideceği ülkelere göre belirlemektedir.
NakliyemKolay olarak dünyanın 220 ülkesine havayolu ve denizyolu parsiyel taşımalarınızı hızlı ve güvenli bir şekilde yapıyoruz. Siz sadece bize ulaşın…