Aliağa Liman Başkanlığı | İletişim Bilgileri | Gemi Takip | NakliyemKolay

Nakliye Artık Daha Kolay

Aliağa Liman Başkanlığı | İletişim Bilgileri | Gemi Takip | NakliyemKolay

Aliağa Liman Başkanlığı

Aliağa Liman Başkanlığı İzmir’in limanlar bölgesi olarak da adlandırılabilecek olan Aliağa’da hizmet veren Aliağa Liman Başkanlığı’dır. Liman başkanlı bünyesinde Türkiye’nin ihracat ve ithalat yüklerini taşıyan çok önemli limanları barındırmaktadır.

ALİAĞA LİMAN BAŞKANLIĞI 2018’DE 4. SIRADA

Aliağa Liman Başkanlığı sınırları içinde kalan limanlarda kapasite kullanımı yıllara göre değişkenlik göstermektedir. 2012 yılında Türkiye’nin en fazla yük elleçlenen limanı olan Aliağa Limanları, 2017 yılında 3. sıraya gerilerken, 2018 yılında bir sıra daha düştü.

2018 yılında Aliağa Limanlarından 13 milyon 782 bin 869 yon ihracat yükü, 33 milyon 828 bin 469 ton ithalat yükü elleçlenmiştir. Toplam 53 milyon 985 bin 243 yon yükün elleçlendiği Liman Başkanlığı bu performansı ile Türkiye genelinde 4. olmuştur.  Aliağa Liman Başkanlığı bazında 2019 yılında ise 21 milyon 006 bin 802 ton ihracat yükü, 37 milyon 781 bin 433 ton ithalat yükü elleçlenmiştir.

2018 yılında Aliağa limanlarına 5 bin 241 gemi yanaşırken, bu rakam 2019 yılında 5 bin 135’e gerilemiştir.

ALİAĞA LİMAN BAŞKANLIĞI KONTEYNER İSTATİSTİKLERİ

Aliağa Liman Başkanlığı 2018 yılı konteyner istatistikleri bakımından ise bir önceki yıla göre daha başarılı bir performans göstermiş. Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre Aliağa Liman Başkanlığı’na bağlı konteyner terminallerinden 2018 yılında 498 bin 122 TEU ihracat yükü, 417 BİN 053  TEU ithalat yükü elleçlenmiştir. Toplam rakam 944 bin 705 TEU’ya ulaşırken bu rakam bir önceki yıla oranla yüzde 17’lik bir artışı işaret etmektedir

ALİAĞA LİMAN BAŞKANLIĞI İLETİŞİM

Aliağa Liman Balkanlığı’na ulaşmak isteyenler için iletişim bilgileri ise şöyle

  • Adres: Kültür Mh. Fevzipaşa Cd. No:10 Aliağa/İZMİR.  
  • Telefon :0 232 616 19 93’dür.

ALİAĞA LİMAN BAŞKANLIĞI GEMİ TAKİP

Aliağa Liman Başkanlığı bünyesindeki limanlar gemi takip /izleme hizmetini kendi internet sitelerinde vermektedir. Bu hizmet kapsamında kullanıcılara geminin limana yanaşma ve tahmini ayrılma tarihinin yanı sıra, geminin acente bilgisi ve beklene gemiler listesi de verilmektedir. Kullanıcılar verilen bu hizmet ile bekledikleri geminin ne zaman Aliağa’da olacağını, ne zaman yolculuğa başlayacağını, limana yanaşmasını bekledikleri geminin de tahmini yanaşma tarihini öğrenme imkanına sahiptirler.

TCEge  gemi takip, sayfasında konunun ayrıntılarını bulabilirsiniz. Bu sayfada Nisan 2020’nin sonuna kadar olan gemi trafiği hakkında bilgi  alınabilir.

Nemport limanında aynı hizmet limanın internet sitesindeki “Yanaşma Planı” sekmesinde verilmektedir. 

ALİAĞA LİMANI

Aliağa Limanı İzmir’in sanayi tesisleri ile de öne çıkan turistik ilçesi Aliağa’da konuşlanmış limandır. İşletmeciliğini Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yapmaktadır. Kuruluşunda petrol, petro-kimya, gübre, demir-çelik tesislerinin ihtiyaçları hedeflense de, zamanla artan ihtiyaçtan dolayı genel liman hâlini almıştır. Aliağa Limanı Türkiye’nin yük elleçleme kapasitesi en büyük limanları arasında yer alır. 2019 yılında Aliağa limanı gemi trafiği ve yük elleçlemesi bakımından ilk 5’teki yerini korumuştur. Limanın yıllık gemi kabul kapasitesi 10 bin gemiye dayanmıştır. Aliağa Limanı işlem hacmi bakımından İzmir Limanı’nın geride bırakarak çok önemli bir alternatif liman haline gelmiştir. İthalat, ihracat ve transit taşımacılıkta Karadeniz, Akdeniz, Batı Avrupa ülkeleri limanları ile bağlantı halinde olması, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz’i izleyerek Hint Okyanusu Yolu’na bağlanması limanın deniz taşımacılığındaki önemini ciddi anlamda artırmıştır.

Aliağa Limanı’nda sadece yük taşımacılığı yapılmaktadır. Limana uğrak yapıp yük alan ve ya yük boşaltan gemiler ağırlıklı olarak yabancı bayraklı gemilerdir.

Aliağa Limanı’ndan en çok yükü sanayi kuruluşları Tüpraş, Petkim ve Habaş göndermektedir. Aliağa limanda en fazla yükleme-boşaltma yapılan ürünler arasında ham petrol, LPG, petrol ürünleri, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG, kimyasal maddeler, makine yağları, demir mamulleri, hurda demir, taşkömürü, petrokok, antrasitvent, gübre, mısır yer almaktadır.

ALİAĞA LİMAN İŞLETMELERİ

Aliağa Limanı içinde çok sayıda liman işletmesi vardır.  Liman, TCEEGE, NEMPORT, Socar’ın konteyner limanlarına ev sahipliği yaparken, İDÇ Liman İşletmeleri de Aliağa’dadır. Batı Liman İşletmeleri de Aliağa Liman İşletmeleri arasında yer almaktadır. Limanda 12 sanayi kuruluşuna ait 36 iskele bulunmaktadır. Habaş Topluluğu kuruluşlarından olan Habaş Liman İşletmesi A.Ş., Nemrut Körfezi girişinin güneyinde bulunan limanı işletmektedir. 1960’lı yıllardan sonara bölgede sanayi tesisleri kurulmaya başlanmasını ardından. 1977’de Ege Gübre ilk iskeleyi kurmuş, bunu diğer firmalar takip etmiştir. İlk adımın devamı gelmiş ve Ege Çelik, Habaş, Batıçim, İzmir Demir Çelik, Petrol Ofisi (POAŞ), Petkim, Tüpraş, Akdeniz Kimya Nemport, Total Oil ve Alpet iskeleleri ardı ardına faaliyet göstermeye başlamıştır. 

Aliağa liman başkanlığı iletişim bilgilerine, gemi takip sistemine ve Aliağa Limanı ile ilgili tüm detaylara NakliyemKolay.com üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir