Bedelsiz İthalat Nedir ve Hangi Mallar Kapsamında Kimler Tarafından Yapılabilir?
Hali hazırda ülke içerisinde gerçekleştirilecek ithalat işlemleri sonucunda belirli vergiler ve katkı payları ödemek gerekirken, bedelsiz ithalat sistemi gereğince bazı mallarda söz konusu maddeler geçersiz sayılmaktadır. Bedelini ödemek için herhangi bir döviz transferi yapılmaksızın Türkiye dışında sahip olunan ve ülke sınırları içerisinde getirilmesinde herhangi bir mecburiyet bulunmayan tasarruf ya da ülke dışı kazançlar ile satın alınan kişisel malların Türkiye'ye getirilmesi işlemi bedelsiz ithalat olarak adlandırılabilinir. Kişisel taşıma üzerine hizmet veren araçların yanı sıra hali hazırda kullanılmış ev eşyaları, işyerinin transferi sebebi ile getirilen sermaye eşyaları ile büro ve benzeri alanlarda kullanılan teknik malzemeler bu ithalat türü kapsamındaki öğeler olarak nitelendirilebilinmektedirler. Bununla birlikte ticari olarak kullanılacak araçların hiçbir suretle bedelsiz ithalat sisteminden faydalanması mümkün olmamaktadır.
Bu konuda halk tarafından bilinen en büyük yanlışlardan birisi yurtdışından getirilen araçların Türkiye içerisinde herhangi bir vergiye dahil olmayacağıdır. Halbuki bedelsiz ithalat sistemi ile getirilmiş olan araçlar yalnızca gümrük vergisi üzerinden muafiyete sahip olarak motorun silindir hacmine göre değişen oranda özel tüketim vergisi ve katma değer vergileri gümrük idarelerinde mal sahibinden tahsil edilmektedir.
Türkiye Gümrük Bölgesi dışında iki yıl süreyle ikamet ederek daha sonra kesin dönüş yapan kişiler, yurtdışında kamu görevi yaparak daha sonra görev değişimi ile geri dönüş yapanlar, herhangi bir ülkenin vatandaşlığından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçiş yapan kişiler bu muafiyetten faydalanabilmektedirler.