Dış Ticaret Ödeme Yöntemleri
Dış ticarette ödeme yöntemi 5 farklı şekilde olabilmektedir.. Bu yöntemler peşin ödeme, açık hesap yöntemi, konsinyasyon, mal mukabili ödeme, vesaik mukabili ödeme ve akreditiftir.
Peşin ödeme
Bu ödeme yönteminde ödeme mal teslimi yapılmadan yapılabilmektedir. Bu ödeme yöntemi karşılıklı güvene sahip kişiler arasında yapılması dışında, herhangi bir gecikme veya ödemenin olmaması durumunda ithalatçı etkilenmektedir. Bu ödeme şeklinde satıcının riski yoktur.
Açık hesap yöntemi
Bu dış ticaret ödeme yönteminde mal ödeme yapılmadan karşı tarafa gönderilmektedir. Böyle bir durumda ise satıcının riski çok büyüktür.
Konsinyasyon
Bir malın ilerleyen tarihlerde satılmak üzere karşı tarafa gönderilmesine konsinyasyon denmektedir. Böyle bir durumda satılacak malın satış fiyatının değişkelik göstermesi sebebiyle, gönderilecek paranın da sabit olmadığı görülmektedir. Bunun gibi riskli bir durumu önlemek için konsinyasyonun başka bir türü olan müşterek hesap türü kullanılmaktadır. Bu hesap türüne göre, satışı yapacak taraf satış için alt limit belirlemektedir.
Mal mukabili ödeme
İthalatçıya malı, ithalatçı tarafından ödeme yapılmadan ya da herhangi bir güvence verilmeden, ihracatçı tarafından gönderilmesine verilen addır. Bu ödeme türünde ihracatçı risk altındadır.
Vesaik mukabili ödeme
Mal gönderilirken, bu sırada alınan orijinal evrak ihracatçının bankasına temsil edilmektedir. Gerektiği durumlarda, bu banka ihracatçıdan aldığı emir ile bu belgeleri bir tahsil emri gibi kullanabilmektedir. Bu evraklar ikiye ayrılabilinir; Ticari evraklar ve kıymetli evraklar.
Akreditif
Bu dış ticaret ödeme yönteminde, ithalatçının onayı ile banka tarafından ihracatçıya verilen ve koşullar sağlanması durumunda satıştan elde edilen bedeli ödemesi konusunda garanti sağlayan bir belgedir.