Konteyner Taşımacılığı ve Fiyatları | NakliyemKolay
İçindekiler
Konteyner Taşımacılığı ve Fiyatları 2020
Konteyner taşımacılığı, çeşitli özellikteki konteyner türleri ile yapılan ve genellikle deniz yolunun kullanıldığı bir taşıma şeklidir. Özellikle uluslararası ticaret yapan ihracat ve ithalatçılar yurtdışı yüklerini konteynerler aracılığı ile gönderirler. En güvenli taşıma yollarından biri olan bu taşımacılık şeklinde yük konteynerlere yüklenir ve aksi bir durum olmadıkça varış adresine kadar bir daha açılmaz. Doğru yüklenmiş bir yük alıcısına sağlam bir şekilde ulaşır.
Denizyolu Konteyner Taşımacılığı Nedir?
Denizyolu konteyner taşımacılığı, yükün konulduğu “kutu”ların, konteyner gemilerine yüklenmesi ve önce limandan limana, ardından da entegre taşımacılık ile alıcısının kapısına kadar götürülmesidir. Dünyanın büyük çoğunluğunun su olması daha uygun maliyetli olması, bir seferde daha çok yükün götürülebilmesi açısından özellikle uluslararası ticarette en çok tercih edilen taşımacılık türü de denizyolu konteyner taşımacılığıdır. Bunu rakamlar da göstermektedir. Özellikle Asya, Amerika ve Afrika gibi uzak ve deniz aşırı ülkelerle yapılan ticaretin toplam hacminin yüzde 98’i denizyolu ve konteyner taşımacılık ile gerçekleşmektedir.
Türkiye açısından konteyner taşımacılığı, geleneksel ihraç pazarları olan Avrupa Birliği ülkelerine karayolu ile olduğu kadar deniz yolu ile de ulaşılmasını sağlamaktadır. Türk ihraç ürünleri Avrupa limanlarına konteyner taşımacılığı ile de kolaylıkla ulaştırılmaktadır.
Bu nedenle konteyner taşımacılığı hakkında bilgi almak isteyen sayısı da her geçen artış göstermektedir.
Öte yandan konteyner taşımacılık için sadece denizyolunda kullanılmaz. Karayolu konteyner taşımacılığı da uluslararası nakliyede tercih edilen bir taşıma şeklidir. Burada da konteynerler gemiye değil uygun nitelikteki TIR’lara yüklenir ve varış adresine doğru yola çıkar.
Uluslararası Konteyner Taşımacılığı Yapan Firmalar
Uluslararası konteyner taşımacılığı yapan firmalar genellikle yabancı menşeli firmalardır. Çin, Singapur, Fransa, Almanya, Japonya, Danimarka gibi ülkelerin konteyner taşımacılığı yapan firmaları bu sektörü deyim yerindeyse parsellemiştir. Bu firmalar arasında en bilinenleri şunlardır:
- Maersk: Maersk Line olarak tanınan firma 1904 yılından bu yana konteyner taşımacılığı yapıyor. Danimarka firması 500 konteyner gemisine sahip.
- Hapag-Lloyd: Alman firması Hapag Lloyd 5 milyon konteyner kapasiteli 130 gemi ile faaliyet gösteriyor.
- MSC: İsviçre’de 1970 yılında kurulan şirket de 456 konteyner gemisi ile uluslararası konteyner taşımacılığı yapan firmalar arasında yer alıyor.
- COSCO: Çin firması 150 konteyner gemisi ile 130 ülkeye taşımacılık yapıyor.
- Evergreen: Bir başka Çin merkezli firma da Evergreen Denizcilik şirketi. 160’dan fazla konteyner gemisi ile taşımacılık yapmaktadır.
- NYK: Japon firması 20.yüzyılın ortalarına doğru konteyner taşımacılığına başlamıştır ve sektörün en büyüklerinden biridir.
- CMA-CMG: Fransa menşeli firma 150’den fazla rotada yük taşıyan 350’den fazla konteyner gemisine sahip.
- APL: Singapur şirketi gemilerinde 53 feet konteynerleri başarılı bir şekilde kullanan ilk şirket olarak biliniyor.
- HANJİN: Güney Kore firması Asya’nın en büyük konteyner taşımacısı. 60 gemilik filosu ile yılda 1 milyar fazla kargo taşıması yapmaktadır.
- CSCL: Şanghay merkezli firma sadece konteyner taşımacılığında değil konteyner gemisi üretiminde de söz sahibi şirketler arasında yer almaktadır.
Türkiye’den Konteyner Taşımacılığı
Türkiye’de konteyner taşımacılığı, üretimin yoğunlaştığı bölge olması itibariyle Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşırken İzmir de mevcut limanları ile bu alanda söz sahibi olmaya çalışmaktadır. Konteyner taşımacılığı Kocaeli kentinde Evyapport ve Yılport limanlarında kalkan gemiler kanalıyla yapılmaktadır.
Konteyner taşımacılığı Bursa’dan yapılacaksa Gemport’tan kalkan bir konteyner gemisi ihtiyaca karşılık verir.
Konteyner taşımacılığı İzmir’den gerçekleştirilmek istenirse de İzmir Alsancak Limanı, Aliağa limanları TcEge ve Petkim kullanılmalıdır.
Öte yandan Türkiye’nin en çok ihracat ve ithalat yapılan şehri olan İstanbul’da bu taşımacılık şeklinin gerçekleştirildiği çok sayıda liman hizmet vermektedir. İstanbul’da bulunan Ambarlı limanı konteyner hacmi bakımından en büyük, kargo tonajı bakımından da 5’inci büyük limandır. Bu özellikleri ile Ambarlı, Türkiye’nin ihraç ürünlerinin yola çıktığı, ithal ürünlerin ise ülkeye girdiği liman olma özelliği taşımaktadır.
Yük Konteyner
Yük konteyner standartlara uygun olarak üretilen, yük taşımacılığı için uygun hale getirilen konteynerlere verilen genel bir isimdir. Bu konteynerler 2’ye ayrılmaktadır. Uzunlukları göz önüne alınarak 20 feet ve 40 feet olarak 2’ye ayrılan yük konteyner Türkiye’de 20’lik ve 40’lık konteyner olarak adlandırılmaktadır.
Yük taşıma konteyner özellikle yurtdışı taşımacılıkta kuru gıda, elektronik ürünler, tekstil ürünleri, tıbbi malzemeler gibi geniş yelpazede ürünlerin taşınmasında kullanılırlar. Bu nedenle bu konteynerlerin boyutları sektörel ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterir.
Yük Konteyner Ölçüleri
Yük konteyner ölçüleri farklılıklar taşır. Bu konteynerlerin özellikleri şöyledir:
20″ Konteyner Ölçüleri
20” konteyner genel amaçlı konteynerlerdendir. Her tarafı kapalı olan bu konteynerler ile her türlü kuru yük taşıması yapılır. İç uzunluğu5.895 metre olan bu konteynerle maksimum 28 bin 230 Kg yük taşınabilir.
40” KONTEYNER ÖLÇÜSÜ
40’lık standart konteyner genel amaçlı konteynerler arasında yer alır. Her taraftan kapalı olan konteyner türüdür. Her türlü kuru yük için standart konteynerler kullanılır. Standart 40’lık konteyner, taşıma ağırlığı 20’lik konteynere göre daha az olmasına rağmen taşıma kapasitesi hacim olarak daha fazladır. 40” konteyner ölçüsü aslında 40’lık standart konteyner ölçüleri olarak kabul edilir.
İç uzunluğu12.029 metre olan konteyner 67 metreküp iç hacme sahiptir. Maksimum yük ağırlığı ise26 bin 700 Kg
40″ High Cube Konteyner Ölçüleri
Standart konteynerlere benzeyen ama daha uzun olan cube konteynerler genellikle 40” uzunluğundadır. Ancak bazen 45” konteyner olarak da üretilirler. 12.024 metre iç uzunluğu olan bu konteynerin 76 metreküp kapasitesi vardır. Maksimum yük ağırlığı ise26 bin 460 Kg’dir.
20″ Flat Rack Konteyner Ölçüleri
Tavanı ve yan panelleri olmayan Flat rack konteynerler 20 ve 40” olmak üzere iki çeşittir. Esas olarak ağır yükleri, aşırı ağır veya aşırı geniş yükleri taşımak için kullanılır. İç uzunluğu5 bin 698 metre olan bu konteynerde maksimum yük ağırlığı 21 bin 500 Kg’dir.
40″ Flat Rack Konteyner Ölçüleri
Tavanı ve yan panelleri olmayan diğer konteyner çeşidi de 40” flat rack’tır. 20” flat rack konteynere göre daha fazla yük alır. Ağır yüklerin taşınması için kullanılan 40” Flat rack konteynerin iç uzunluğu 11.832 metre, maksimum yük ağırlığı ise 40 bin 800 Kg’dir.
20″ Open Top Konteyner Ölçüleri
Üstü açık konteynerlerin genel adı open top konteynerdir. Duvarları oluklu çeliktir, zemini ise ahşaptır. Çatı çıkarılabilir yaylar ve çıkarılabilir brandadan oluşur. Kapı başlığı döndürülebilir.
Üstü açık konteyner boyutları 20 ‘ve 40’dir.
İç uzunluğu 5.888 metre, kapasitesi32 metreküp olan 20”lik Open Top Konteynerin maksimum yük ağırlığı30 bin 480 Kg’dir.
İç uzunluğu 12.029 metre, kapasitesi 65 metreküp olan 40”lık Open Top konteynerin maksimum yük ağırlığı26 bin 670 Kg’dir.
20” SOĞUTUCULU KONTEYNER
Soğutuculu konteynerler ürünlerin taze bir şekilde taşınmasını sağlama amaçlı kullanılır. Bu konteynerlermeyve, sebze, süt ürünleri, et, balık gibi yüklerin taşınması sırasında ısı kontrolü için kullanılırlar. Mobil soğuk hava deposu olarak da adlandırılırlar. 20” ve 40“ olarak iki çeşidi vardır.
İç uzunluğu5.724 metre, kapasitesi 26 metreküp olan 20” soğutuculu konteynerin maksimum yük ağırlığı 21 bin 450 Kg’dir.
İç uzunluğu 11.840 metre, kapasitesi de 60 metreküp olan
40”soğutuculu konteynerin maksimum yük ağırlığı 26 bin 630 Kg’dir.
20” BULK KONTEYNER
Tahıl, hayvan yemi, baharat gibi dökme yüklerin taşınması amaçlı kullanılan bulk konteynerler genellikle 20” olarak üretilirler. İç uzunluğu5.934 metre lan bu konteynerin kapasitesi32 metreküp,maksimum yük ağırlığı da 21 bin 550 Kg’dir
20″ Lik Tank Konteyner
Tank konteynerler sıvı yükler için kullanılır. Sıvı yüklerin içine gıda maddelerinden meyve suları, alkollü içkiler, tatlı yağlar girerken, kimyasallar: yakıtlar, toksik maddeler, korozyon önleyici maddeler gibi tehlikeli maddeler de tank konteynerler ile taşınır.
İç uzunluğu6.058 metre olan 20lik tank konteynerin maksimum yükağırlığı 26 bin 290 Kg’dir.
20” Flatrack Collapsible
Düz raflar, çelik bir çerçeve ve yumuşak ahşap bir zeminden ve sabit veya katlanabilir olabilen iki uç duvardan oluşan yüksek yükleme kapasitesine sahip bir zemin yapısından oluşur. Flatracks 20“ ve 40” boyutlarında mevcuttur.
20” Flatrack Collapsible
İç uzunluğu 5.675 metre olan 20” Flatrack Collapsible konteynerin maksimum yük ağırlığı 30 bin 150 Kg’dir.
İç uzunluğu 11.832 metre olan 40” Flatrack Collapsible konteynerin maksimum yük ağırlığı ise40 bin 800 Kg’dir.
Yük Konteyner Fiyatları
Yük konteyner fiyatları tercih edilen konteynere göre değişkenlik gösterir. Uygun yük konteyner fiyatları isteyen firmalar, piyasa araştırması ile ortalama fiyatları öğrenebilirler. Ancak üretici firmalar internet üzerinden fiyatlar hakkında bilgi vermedikleri için firmalara direkt ulaşmak doğru bilgi alınması açısından önemlidir.
2.El Yük Konteyner Fiyatları
İkinci el yük konteyner fiyatları piyasa şartlarına göre şekillenmektedir. Bu konteynerlerden almak için hem sadece alım satım yapılan internet sitelerine, hem de üretici firmaların kendisine başvurabilirsiniz. İkinci el konteyner, fiyatları sıfır olanlara göre daha ekonomik olduğu için tercih edilmektedir. Bu konteynerlerde fiyatlar hem kullanım zamanına hem de kutunun ölçülerine göre değişir. İkinci el konteyner aynı işlevi görerek sıfır olana göre daha uygun fiyatlar ile avantaj sağlar.
Konteyner Taşımacılığı Fiyatı
Konteyner taşımacılığı fiyatı ise pek çok faktörden etkilenir. Fiyatı etkileyen ilk etken yükün ağırlı ve hacmidir. Ağrılık ve hacim yükün bir konteyneri doldurmadığı durumlarda etkilidir.
Konteyner taşımacılığı fiyatı ayrıca hattın işleyişi ile bağlantılıdır. yoğun çalışılan hatta fiyatlar seferin daha az olduğu hatta oranla daha düşük olacaktır Almanya’nın Hamburg Limanına konteyner taşıma fiyatları Avustralya fiyatından daha düşük olacaktır. Bu örnek ayrıca transit süresi için de kullanılabilir. Transit süresi ne kadar uzun olursa konteyner taşıma ücretleri o denli yüksek olacaktır. Deniz yolu ile 48 günde ulaşılabilen Avustralya’ya uluslararası gemi taşımacılığı fiyatları Almanya’ya oranla bir hayli yüksek kalacaktır.
Son olarak konteynerin özellikleri de fiyat üzerinde etkili bir faktördür. 40 feet konteynere 20 feet konteynere göre daha yüksek ücret ödenirken, bozulabilir gıdanın taşınmasına uygun soğutmalı konteynerlerde de göreceli olarak daha yüksek fiyatlar söz konusu olacaktır.
Uluslararası nakliye fiyatı hesaplama söz ettiğimiz tüm bu etkenlerin ışığında yapılır ve yurtdışına nakliye fiyatları öğrenilir.
Sıvı olmayan yükleri taşıyan kuru yük gemisi nakliye fiyatları ise geminin taşıdığı yükün ağırlığına göre şekillenir.
Türkiye’den Amerika’ya konteyner fiyatlarını bu kapsamda değerlendirmek gerekir. Amerika transit sürelerinin hayli uzun olduğu bir hat olarak kabul ediliyor. Varış limanına göre 20 ila 55 günlük transit süresinin söz konusu olduğu “Yeni Dünya” için Amerika Türkiye konteyner fiyatları ve dünyanın herhangi bir limanına denizyolu ile gönderilecek yük için NakliyemKolay’ı arayıp en gerçekli fiyat bilgisine ulaşabilirsiniz.
Tüm detaylar NakliyemKolay’da…
2 cevap
merhaba avustralya melbourne sehrinden derince limanina 20 lik veya 40 lik konteyner fiyati rica ediyorum tarih 01/06/2021 ile 01/09/2021 tahmini tarihler arasi gidecek ve geri donecek sekilde fiyat rica ediyorum tesekkeurler
Gerçekten zengin ve etkili bir içerik olmuş. Teşekkür ederim.