HAPAG-LLOYD VE UASC’ BİRLEŞTİ 5. KONTEYNER ŞİRKETİ DOĞDU
İçindekiler
HAPAG-LLOYD VE UASC’ BİRLEŞTİ, 5. EN BÜYÜK KONTEYNER ŞİRKETİ DOĞDU
Dünyanın en büyük 5. konteyner şirketi Alman devi Hapag Lloyd ve ağırlıklı olarak Orta Doğu ülkelerine konteyner taşımacılığı yapan United Arab Shipping Company (UASC)’nin evliliği ile ortaya çıktı. Bu birleşme dünya konteyner pazarının yeniden şekillenmesi anlamına da geliyor.
İki firmanın 2017 yılında birleşmesi sonucunda 230 gemilik filo ve 1.6 milyon TEU taşıma kapasitesine ulaşıldı. Hapag Llyod bu sayede dünyanın en genç taşıma filosuna sahip şirket unvanını da aldı.
Dünyanın 5. büyük konteyner firması Hapag – Lloyd ve UASC birleşmesi ile ortaya çıktı. İki firma uzun süren görüşmeler sonunda 24 Mayıs 2017 tarihinde imzalanan anlaşma ile birleşti.
Hamburglu işadamları ve armatörler tarafından 1847 yılında kurulan ve günümüzde çok ortaklı bir yapıya sahip olan Hapag Lloyd ile ağırlıklı olarak Orta Doğu taşımaları yapan UASC (United Arab Shipping Company) yaklaşık bir yıl süren görüşmeler sonrasında tek çatı altında birleşti.
Konteyner piyasasında kartların yeniden dağıtılması anlamına da gelen bu birleşme dünyanın en büyük 5. konteyner şirketinin ortaya çıkışını da sağladı. Şirketin pazar payı ise yaklaşık yüzde 7‘ye ulaştı.
230 GEMİLİK FİLO 1.6 MİLYON TEU TAŞIMA KAPASİTESİ
Hapag Lloyd’un internet sitesinde de resmen duyurulan birleşme dev bir yapının oluşmasını sağladı. Birleşme sonrasında 230 gemilik filo ve yıllık 1.6 milyon TEU taşıma kapasitesine ulaşıldı.
EN GENÇ GEMİ FİLOSU
Anlaşma sonrası UASC’nin filosunda yer alan 58 gemi Hapag-Lloyd filosuna entegre edildi ve böylece Hapag-Lloyd 7.2 yaş ortalaması ile dünyanın en genç filosuna sahip oldu.
Yapılan anlaşma çerçevesinde 118 Hapag Lloyd ve 45 UASC hattının 2017 yılının sonunda tamamlandı. Birleşme kapsamında UASC çalışanları Hapag – Lloyd tarafından eğitime tabi tutuldu.
KAPASİTE DE ARTTI
Bu birleşme ile Hapag Lloyd filosunun ortalama kapasitesi 6.840 TEU/gemi oldu ki, bu da sektörün ilk 15 firmasının 5,280 TEU/gemilik ortalamasından yüzde 30 daha yüksek bir kapasiteye ulaşmak demek.
Öte yandan UASC’nin ortakları Katar Yatırım Ajansı ve Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF) , hisse değişiminden sonra Hapag – Lloyd yönetiminde yer aldı.
Birleşme ile birlikte yapılan olan ilk sermaye artırımından sonra Hapag- Lloyd’un sermaye yapısı CSAV (22.6%), HGV (14.8%), Kühne Maritime (14.6%), Qatar Holding (14.4%), PIF (10.1%) ve TUI (8.9%) şeklinde oldu.
Anlaşma gereği ortak şirket Almanya tescilli olacak ve Hamburg’tan yönetilecek. Öte yandan Hapag-Lloyd var olan Asya, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika dışında 5. bölge olarak Ortadoğu’da da bölgesel operasyon merkezi kurdu.
HEDEF ORTA DOĞU PAZARINDA LİDERLİK
Birleşmenin Hapag Lloyd’u özellikle Orta Doğu pazarında lider pozisyonuna getireceğini söyeyen Hapag-Lloyd CEO’su Rolf Habben Jansen, yapılan anlaşmanın Hapag- Lloyd için önemli bir adım olduğunu söyledi. Ortak şirketin Atlantik ve Latin Amerika dışında Ortadoğu’da da güçleneceğini belirten Jansen,”Yeni ortağımızın bünyemize katılımı ile Orta Doğu’nun bir numaralı taşıyıcısı olacağız“ diye konuştu.
HAPAG LLOYD:
Hamburg-Amerikanische-Packetfahrt-Aktien-Gesellschaft sözcüklerinin baş harflerinin birleşmesiyle oluşan HAPAG adını alan şirketin kuruluşu ise çok daha eskilere, 1847’ye dayanıyor. Şirket Hamburglu işadamları ve armatörler tarafından kuruldu ve faaliyete başladı. 1970 yılında iki Alman taşımacılık / denizcilik şirketi olan Hamburg-American Line (HAPAG) ve Norddeutscher Lloyd’un (NDL) veya Kuzey Alman Lloyd (NGL) birleşmesiyle kuruldu.
Hapag şu anda çok ortaklı bir yapıya sahiptir. Hakim ortak ise yüzde 30 pay ile dünyanın en büyük konteyner taşıma şirketlerinden biri olan Şili menşeli CSAV’dır.
UASC:
Orta doğu ve Körfez ülkelerine yapılacak ihracatlarda tercih edilen UASC gemi Denizcilik, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Irak, Kuveyt gibi ülkelere gerçekleştirilecek ihracatlar için yoğun olarak kullanılmıştı.
1976 yılında kurulan Dubai merkezli şirket, Singapur’dan Asya’ya, Hamburg’dan Kuzey Avrupa’ya, Dubai’den Orta Doğu’ya ve İstanbul’dan Akdeniz ve Kuzey Afrika’ya, ABD’den Cranford, New Jersey’den Amerika’ya kadar olan 275 liman ve varış noktasında hizmet verdi.
Orta Doğu’daki en büyük nakliye şirketi olan UASC, altı Körfez Arap ülkesi, Bahreyn, Irak, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve ABD tarafından ortaklaşa kuruldu. Şirketin merkezi önceleri Kuveyt’teydi ancak merkez Irak çatışması sırasında Dubai’ye taşındı ve savaştan sonra sadece bazı bölümler taşındı.
Şirket yaklaşık 400 bin TEU’luk toplam kapasiteye sahip 58 gemilik filosu ve elde ettiği pazar payı ile dünyanın 10. en büyük konteyner nakliye şirketiydi. UASC birleşme öncesinde altısı 18.800 TEU ve on bir adedi 15.000 TEU konteyneri olmak üzere 17 gemi siparişi vermişti.