İHRACAT İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?
İhracat işlemlerine başlamadan önce bunun için gerekli olan ihracat iş planlaması yapılmış olmalıdır. İhracat iş planı kapsamında; ihracat potansiyeline sahip ürünler, satış taktikleri, duş pazarlara giriş yolları, dağıtım kanalları belirlenmesi, pazarlama stratejisi için uluslararası ''fiyatlandırma stratejisi'' oluşturulmalıdır. İhracatta fiyatlandırma stratejisi önemlidir. Fiyatlandırma yaparken; üretim, ulaştırma, pazarlama, reklam maliyetleri gibi konular göz önünde bulundurularak maliyet hesaplanmalıdır. Rakip firma analizleri yapılmalı, aynı mamulleri ihraç eden firmaların fiyatları hakkında bilgi edinilmeli, rakiplerin müşteriler için hangi pazarlama tekniklerini uyguladıkları saptanmalıdır. İhracat yapmak tek başına değil ekiple yapılan bir iştir. Bu ekip bankacı, nakliyeci, gümrük müşavirleri ve sigortacılardan oluşur.
Ekibin organizasyonunu deneyimli bir kadronun yapmasına özen göstermelidir. İhracat için teklif hazırlanmalıdır. Satıcı, alıcıya göndereceği teklifi hazırlamalıdır. Bu teklifi de ancak iki yol ile gönderebilir. Proforma formu ve teklif formu şeklinde gönderebilir. Proforma faturada ''proforma fatura'' ibaresi bulunmak zorundadır. İhracatçının talebine mümkün olduğunca hızlı cevap verilmelidir.
Fiyat teklifinin geçerlilik süresi yazılmalıdır, satış sözleşmesi hazırlanmalıdır. Bu sözleşme şu konu için gereklidir; ihracat yaparken, yazılı sözleşme hazırlanmasının taraflar arasında çıkabilecek olan anlaşmazlıkların çözümlenmesi ve her bir taraf için gerekli olan yükümlülüklerin net bir şekilde ortaya konmasında önemli bir rolü vardır.
Yapılan satışların sözleşmeleri üzerinde yapılmış olan işlemlerin bütün yönlerini içermiş olacak biçimde detaylandırılmış olması gerekmektedir. Toplam değerler ise; para birimi, yazı ve rakamla olmak üzere mutlaka belirtilmelidir. Yapılacak olan ödemelerin hangi yöntem para ve miktarda olacağı belirtilmiş olmalıdır. Bir diğer işlem de ''faturalar''dır. Bu faturalar malın cinsini miktarını satıcı tarafında alıcıya gönderilen hesap belgesi olan ticari faturalardır. İhracatın bilinen faturası, proforma faturalar vardır.
Bu faturalar malın, birimini, özelliklerini bilgi verme amacıyla gönderilen faturalardır. Birde bu işlemde var olan ''Dolaşım belgeleri'' vardır. Dolaşım belgelerinin de özü tarım ürünleri ihracatında kullanılan belgeler olmasıdır. İhracatı oluşturan işlemler bu şekilde ilerlemektedir.