İTHALAT GÜMRÜK VERGİSİ HESAPLAMA

Nakliye Artık Daha Kolay

İTHALAT GÜMRÜK VERGİSİ HESAPLAMA

İthalat gümrük vergisi hesaplama,  herhangi bir ülkeden yurt iç pazarda satmak için bitmiş ürün ya da üretim yapmak için hammadde alımı yapan kişi veya şirketlerin yapması gereken işlemler arasında yer alır.  

Çok önemli bir maliyet kalemi olduğu için kişi ve kurumlar yaptıkları bu yurtdışı alım için ödeyecekleri gümrük vergisi miktarını önceden öğrenerek maliyet kontrolü yapabilir, belki de vergi beklediklerinden yüksek çıkarsa  alacakları ürünü azaltabilir. Ya da tam tersi durumda ödeyecekleri gümrük vergisi beklenenin altında çıkarsa daha fazla ürün satın alabilirler.

Gümrük vergisi hesaplama işlemi, değişik firmaların internet sitelerinde yer alan hesaplama araçları yapılabilen bir işlemdir. Kişi ve firmalar hesaplama araçlarını kullanarak kolayca yapılabilen bu işlem sonucunda ithalatta ne kadar gümrük vergisi ödeyeceklerini kolayca öğrenebilirler.


İthalat yapanların gümrük vergisi hesaplama işlemlerini nasıl yapılabileceğini detayları ile anlatacağız.  Ancak daha önce, ithalat gümrük vergileri nelerdir, ithalat gümrük vergisi oranları, ithalat gümrük vergisi nereye ödenir, hesaplama işlemi nasıl yapılır,  Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler hangileridir, ne kadar ithalat yapıldı gibi soruların yanıtlarını verelim.

İTHALAT GÜMRÜK VERGİSİ 

İthalat gümrük vergisi Türkiye Gümrük Bölgesi’ne giren ve çıkan eşyadan ithalat vergisi olarak alınan yükümlülüklere verilen genel isimdir. Aslında gümrük vergisi sadece ithalat üzerinden alınan vergileri ifade eder.  Esas itibariyle gümrük vergisi ithal edilen ürünün maliyetini birinci derecede etkileyen bir vergi türüdür. Ürünün fiyatına eklenerek toplam maliyeti yaratır.

İTHALAT GÜMRÜK VERGİSİ ORANLARI HANGİ SEVİYEDEDİR?

İthalat gümrük vergisi oranları hakkında bilgi sahibi olmak, gümrük vergisi hesaplama yapabilmek için gereken ilk ve en önemli veridir.

2020 yılı için geçerli ithalat gümrük vergi soranları bir önceki yılın son günü belirlendi. 31.12.2019 tarihli 3. Mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan İthalat Rejimi Kararına Ek Karar ile 2020 yılında GTİP’leri ve karşılarında yer alacak gümrük vergileri belirlendi. Bu karar yurtdışından satın alınarak yurda sokulacak her ürünün gümrük vergisi yeniden belirlendi.

Belirlenen vergi oranları her ürün için farklıdır. Çin’den  getirilecek hediyelik eşya, oyuncak, aksesuar gibi ürünler ile başka bir ülkeden satın alınan gıda maddelerinin örneğin peynirin gümrük vergi oranı aynı değildir.

İthalatın önünü kesmek için yüksek gümrük vergisinin uygulandığı ürünler olduğu gibi, bu verginin düşük tutulduğu ya da dönem dönem vergisi sıfır olan bazı ürünler de vardır. 

Öte yandan Mayıs 2018’den bu yana Türkiye’ye posta ve kargo yoluyla gelen tüm gönderilere de, bedeli ne olursa olsun yüzde 18/ 20 oranında gümrük vergisi uygulanmaya da başladı. Gümrük vergisi oranı, Avrupa Birliği ülkelerinden sipariş edilen ürünlerde yüzde 18, Çin ve diğer ülkelerden sipariş edilen ürünlerde ise yüzde 20 olarak belirlendi.

2020 yılı için geçerli olan ithalat gümrük vergisi oranları hakkında bilgi almak için Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ihracatçı birlikleri, TOBB gibi çeşitli kaynaklar kullanılabilir.

İTHALAT GÜMRÜK VERGİLERİ NELERDİR?

İthalat gümrük vergisi hesaplama nasıl yapılır konusuna geçmeden önce gümrük vergileri nelerdir konusuna ışık tutalım.

İthalat sırasında alınan gümrük vergisi, ithalat vergileri içinde yer alırken, KDV ve özel tüketim vergisi gibi vergiler ise ithalat vergileri arasında sayılmamaktadır.

İthalat vergilerinin ne olduğu Gümrük Kanunu’nda açıkça tanımlanmıştır. Bu tanımlamaya göre “Eşyanın ithalinde ödenecek gümrük vergisi ve diğer eş etkili vergiler ve mali yükler ile tarım politikası veya tarım ürünlerinin işlenmesi sonucu elde edilen bazı ürünlere uygulanan özel düzenlemeler çerçevesinde ithalatta alınacak vergileri ve diğer mali yükleri” anlatan vergi ithalat vergileridir

İthalat gümrük vergisi nereye ödenir? sorusunun yanıtı da merak edilen konuların başında gelmektedir.  Bu verginin bir kısmı, malın ithalatı sırasında gümrük idarelerine ödenirken, bir kısmı da gümrük idarelerine beyanda bulunulmadan önce ilgili kurumlar adına açılan hesaplara yatırılarak ödenir.

İTHALAT GÜMRÜK BEYANNAMESİ MUHASEBE KAYDI

İthalat gümrük beyannamesi muhasebe kaydı ile ithal edilen ürün ile ilgili her bilgi gümrük idaresine verilir.  Beyannamede eşyanın niteliği ve değeri belirtilir. Alınacak vergi, ithalat gümrük beyannamesindeki beyan değerleri üzerinden tahsil edilir.

İTHALAT GÜMRÜK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

İthalat gümrük vergisi hesaplama nasıl yapılır  sorusu  dış alım yapanların en çok merak ettiği konuların başında gelir ve  konunun ilgilileri yaptıkları araştırmalar ile bu sorunun yanıtını bulmaya  çalışırlar.

Hangi üründen ne kadar gümrük vergisi alınacağı, ithal edilen ürünün GTİP’ine göre belirlenir. hesaplama yapabilmek için öncelikle yurtdışından getirilen ürünün GTİP numarası bilinmelidir.

Bu bilgiye ulaştıktan sonra NakliyemKolay ithalatta gümrük vergisi hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

Nakliyemkolay ithalat gümrük vergisi hesaplama aracı ile ödeyeceğiniz gümrük vergisini en yaklaşık sonuçlarla öğrenebilirsiniz. Ancak elde edilen rakamın üzerine eklenecek farklı vergiler de bulunmaktadır.

TÜRKİYE’NİN EN ÇOK İTHALAT YAPTIĞI ÜLKELER

Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler aynı zamanda en çok gümrük vergisi ödenmesini sağlayan ülkeler listesidir.

En çok ithalat yaptığımız ülkeler sıralamasında Rusya 2019’da da ilk sırayı aldı. Rusya’yı sırasıyla Çin, Almanya, ABD ve İtalya izledi. Bu 5 ülkeden yapılan ithalat toplam ithalatın yüzde 38’8’ine tekabül etmektedir. TÜİK verilerine göre bu ülkelerden yapılan ithalat rakamsal bazda;

  • Rusya: 22 milyar 454 milyon dolar
  • Çin: 18 milyar 497 milyon dolar
  • Almanya: 17 milyar 976 milyon dolar
  • ABD: 11 milyar 186 milyon dolar
  • İtalya: 8 milyar 612 milyon dolar.

İngiltere de en çok ithalat yapılan listesinde 9. sırada kendine yer bulmuştur. Türkiye bu ülkeden 2019 yılında 5 milyar 426 milyon 763 bin dolarlık dış alım yapmıştır.

TÜİK verilerine göre Türkiye’nin ithalatı 2018 yılında 223 milyar 039 milyon 038 bin 051 dolarken bu rakam 2019’da yüzde 9 oranında düşüş göstermiş ve 202 milyar 454 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Çin, Amerika ve Rusya Federasyonu ithalatında gümrük ithalat vergisi yüzde 20, Almanya, İtalya ve İngiltere ithalatında gümrük ithalat vergisi oranı yüzde 18’dir. Bu ülkeler için ithalat gümrük vergisi hesaplama yüzde 18/20 oranı kullanılarak yapılır.

İthalatta gümrük vergisi hesaplama için sayfamızdaki aracı kullanabilirsiniz. Vergi oranları ve diğer tüm detaylar NakliyemKolay’da.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir