İthalat Rejimi Kararı Ne Anlama Gelmektedir?
Her sene ülke içerisinde gerçekleşecek genel ithalat işlemlerinin ana yapısını ortaya koyan ve gerekiyor ise esaslarda değişiklikler yapmayı sağlayan kararlar ithalat rejimi kararları olarak nitelendirilmektedirler. Her sene Bakanlar Kurulu'nun onayı ile açıklanan ve genellikle Aralık ayı içerisinde ya da Ocak ayının ilk haftalarında yayınlanan bu kararlar, gerçekleşecek işlemlerin sınır çizgilerini belirleyici özellik taşımaktadırlar. İthalat rejimi kararı ile birlikte Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından bir yönetmelik hazırlanmakta ve yayına sunulmaktadır.
Maliye ve Gümrük Bakanlığı, DPT ve Merkez Bankası gibi kurum ve kuruluşlar tarafından sunulan genelde ve tebliğlerin tamamı ülkenin ithalat rejimi detaylarını masaya sermektedir. Söz konusu rejimin detayları seneler içerisinde son derece ciddi değişimlere uğrayabileceği gibi, bazı ülkeler ile mevcut olan anlaşmaların devamından memnun olunması durumunda bazı maddelerin aynı şekilde devam etmesi de mümkün olabilmektedir.
İthalat rejimi konusunda en büyük değişiklik şüphesiz 24 Ocak 1980 tarihinde alınan kararlar ile gerçekleşmiş ve Türkiye'nin dış ülkelere açık ekonomi politikaları çerçevesinde büyük oranda olumlu gelişmeler ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra 1984 yılından itibaren " müsadeye tabii mallar listesi " ve " libere mallar listesi " olarak ayrılan ithalatı gerçekleştirilebilinecek mallar, söz konusu işlemler ile uğraşan firmaların çalışmalarında gözle görülür oranda büyük değişiklik ve ilerlemeler sağlamalarını mümkün kılmıştır.