İzmir Liman Müdürlüğü | Konteyner Sorgulama | NakliyemKolay
İçindekiler
İZMİR LİMAN MÜDÜRLÜĞÜ
İzmir Liman Müdürlüğü, Türkiye’nin en yoğun ihracat ve ithalat limanlarını bünyesinde barındırmaktadır. Bir taraftan Alsancak Limanı, diğer taraftan Aliağa Limanı’ndan hizmet veren özel terminaller Türk ihracatına ve ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır. Alsancak Limanı yolcu limanı olarak da hizmet verirken Aliağa limanları sadece yük limanı olarak faaliyet göstermektedirler.
İZMİR LİMAN BAŞKANLIĞI
İzmir Liman Başkanlığı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı bir kuruluştur. Sitede denizcilik mevzuatı, gemi adamları bilgi sistemi, amatör denizciler için başvuru dilekçesi, eğitim dokümanları, Amatör Denizci Eğitim Sistemi (ADES), gibi sekmeler bulunmaktadır. Ayrıca online işlemler menüsü ile ÖTV’siz yakıt ekranı, gemi belgeleri doğrulama, gemi isim işlemleri gibi pek çok işlem site üzerinden yapılabilmektedir.
İzmir Liman Başkanlığı web sitesi adresi izmirliman.uab.gov. tr’dir. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.
İZMİR LİMAN
İzmir limanı, Türkiye’nin konteyner hacmi bakımından 7’inci, kargo tonajı bakımından ise 13’üncü büyük limanıdır. İzmir Körfezi’nin doğusunda yer alan liman, uzun süre özelleştirme ihaleleri ile gündemde olmuş ancak özelleştirme gerçekleşmemiştir. Hali hazırda T.C. Devlet Demiryolları’nın sahipliğinde faaliyetine devam etmektedir. Ancak 2017’de açıklanan istatistiklere göre konteyner elleçleme ve gemi hareketi bakımından Aliağa Limanı’nın gerisinde kalmıştır.
İZMİR LİMAN ÖZELLİKLERİ
İzmir Limanı özellikleri bakımından ise oldukça özel bir limandır. Şehrin içinde olması itibariyle çok kolay ulaşılabilen liman, ülkenin en önemli ihracat limanıdır. Ege Bölgesi’nin tarım ve sanayi limanı olarak da adlandırılabilecek İzmir Alsancak Limanı’nın hinterlandı oldukça geniştir. İzmir Limanının hinterlandı; Marmara Bölgesi’nin güney kesimini, Ege Bölgesi’nin tamamını, İç Anadolu’nun batı kesimini, Akdeniz’in batı ve kuzeybatı kesimlerini kapsamaktadır.
Demiryolu ağına yakınlığı da liman için önemli bir avantajdır. İzmir Limanı’nın konteynerelleçleme kapasitesi, yılda 1 milyon 164 bin 917 TEU, gemi kabul kapasitesi ise 2 bin 767 gemi seviyesindedir. Limanın toplam 10 milyon ton yük elleçleme kapasitesi vardır.
Limanda Kargo, Ro-Ro, dökme katı ve dökme sıvı konteyner gemilerine hizmet veren 3400 m. uzunluğunda 24 adet rıhtım mevcuttur Liman sahası 902 000 metrekare, derinliği ise (-7m.)-(-13m) arasındadır.
İzmir Liman Nerede?
İzmir limanı nerede sorusunun cevabını açık adresini yazarak vermek gerekir. Alsancak’ta konuşlandırılan liman deyim yerindeyse şehrin tam göbeğindedir. Açık adresi Umurbey Mahallesi 35230 İzmir olan Liman toplu taşıma ile en kolay ulaşılan limanlar içindedir.
İzmir Liman Müdürlüğü de İzmir Limanı’nın içindedir ve bu sayede yerinde hizmet daha kolay hale gelmektedir.
İzmir Liman Gümrük Müdürlüğü ise İzmir Gümrük Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermektedir.
Müdürlüğün adresi Atatürk Cad. No:107 35210 Alsancak/İzmir’dir.
0 232 463 25 47-48-49 ve 0 232 464 80 94 telefon numaralarının yanı sıra [email protected] adresinden de ulaşılabilir.
İZMİR LİMAN KONTEYNER SORGULAMA
İzmir Liman konteyner sorgulama işlemi, kurulumu 2018 yılının sonlarında tamamlanan “Konteyner ve liman takip sistemi” ile gerçekleştirilmektedir. Sistem 19 Aralık 2018 tarihinde devreye alınmıştır.
İZMİR ALSANCAK LİMANI KONTEYNER SORGULAMA
İzmir Alsancak Limanı konteyner sorgulama, bu limana gelecek konteynerler için yapılabileceği gibi, bu limandan gönderilen konteynerler için de yapılır. Bu işlem için http://izmirliman.tcdd.gov.tr/account/login adresi kullanılabilir.
Linke gidildiğinde kullanıcının karşısına liman otomasyon sistemi çıkacak. Burada liman durum ekranı, limandaki gemiler, beklenen ve limandan ayrılan gemiler ile ilgili gerçek zamanlı bilgi verilmektedir.
Sayfadaki konteyner sekmesinden ise “Konteyner sorgulama” yapılmaktadır.
İZMİR ALİAĞA LİMANI KONTEYNER TAKİP
İzmir Aliağa limanı konteyner takip işleminden önce kısaca Aliağa limanı hakkında bilgi vermek gerekir.
Aliağa Limanı, Çandarlı Körfezi içinde yer alan İzmir’in diğer bir önemli limanıdır. Coğrafi konumu açsından stratejik öneme sahip olan liman, toplam gemi trafiği ve yük elleçlemesinde Türkiye’de ikinci sıradadır. İzmir Limanının alternatifi haline gelen Aliağa Limanı kuruluşunda petrol, petro-kimya, gübre, demir-çelik tesislerinin ihtiyaçları için devreye alınsa da, şu an genel liman halini almıştır. Yanaşan gemi sayısına göre İzmit Limanı’ndan sonra ikinci sıradadır.
Aliağa limanları 2017 yılında konteyner elleçme hacmi açısından rekor kırmışlardır. 2017’de Aliağa limanlarında toplam yük elleçlemesi 55 milyon 635 bin ton, gelen gemi sayısı 5 bin 202adet ve konteyner elleçlemesi ise 794 bin 342 TEU oldu.
Bu rakamlar Aliağa limanı içinde vyer alan, Gemport, TCEEGE, Socar Aliağa limanı APM ‘den gerçekleşen konteyner trafiğinin bir sonucudur.
İzmir Aliağa Limanı konteyner takip, özel limanların kendi internet sitelerinden gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Eğer konteyner Gemport’tan yola çıktıysa Gemport takip yapmak gerekirken, TCEEGE’den yola çıktıysa TCEEGE takip yapmak gerekecektir. Bu işlem için gereken tek bilgi ise konteyner numarasıdır. Konteyner numarası limanların takip aracındaki gerekli yere yazılıp kolayca konteyner takip yapılabilir.