Liman Başkanlığı Listesi | İletişim ve Adres Bilgisi | NakliyemKolay
Liman başkanlığı listesi ne demektir?
Türkiye liman başkanlığı listesi dahilinde kaç liman başkanlığı, kaç liman vardır?
Türkiye limanlarının hangisinde konteyner taşımacılığı yapılır?
Hinterlandı en geniş liman hangisidir?
En fazla yük elleçlenen liman hangisidir?
Bu soruları yanıtlarına geçmeden önce “Liman ne demek” sorusunu yanıtlamak gerekir.
İçindekiler
LİMAN NE DEMEK?
Liman ne demek sorusunu yanıtlamadan önce dünya ticaretinin kalbinin attığı noktaların başında limanların geldiğinin altını çizmek gerekir. Dünyada yaklaşık 5 bin 500, Türkiye’de ise yaklaşık 180 liman vardır. Dünyanın yük hacmi bakımından en büyük limanları Şanghay, Singapur ve Çin Şenzen limanı olarak sıralanırken, Türkiye’de en çok yükün elleçlendiği liman ise Mersin limanıdır.
Bu kısa açıklamadan sonra konunun detaylarını ve özellikle Türkiye limanları ile liman başkanlıklarını mercek altına alacağız.
Konuya liman anlamı hakkında genel bilgiler vererek giriş yapacağız. Bu durumda ilk olarak liman ne demek sorusunun yanıtını vermek gerekir.
Türkçe sözlükte liman kelimesinin karşısında “gemilerin yük almalarına ya da yük boşaltmalarına, yolcu indirip bindirmelerine uygun kuruluşları bulunan, barınmalarına yarayan doğal ya da yapay sığınak” açıklaması bulunmaktadır.
Bir coğrafi terim olarak liman ise “kıyıda, doğal olarak ya da dalgakıranla fırtınalara karşı korunmuş yer anlamına gelmektedir. Genellikle doğal yapılar olan limanların arasında suni limanlar da vardır. Limanlardaki genel trafik liman müdürlüğü tarafından kontrol edilmektedir.
HİNTERLANDI EN GENİŞ LİMAN
Hinterlandı en geniş liman aynı zamanda en işlek limandır.
Limanların büyüklüğünü hinterlandı belirler. Hinterland bir limanın işlemesine etki eden ve bu limanın arkasında kalan kara, şehir ya da bölgeye denir. Büyük ve işlek limanların hinterlandı da büyük olur. İstanbul ve İzmir limanlarının hinterlandı büyüktür. Çünkü bu şehirlerin liman yolları kapsamlı, geniş ve işlektir.
Singapur, Rotterdam, Şangay, Hong Kong ise dünyada en geniş hinterlanda sahip limanlardır.
DENİZ VE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ NEDİR?
Deniz ve liman işletmeciliği nedir sorusu cevaplanması gereken bir başka sorudur. Bu sorunun yanıtı “Limanlara giren ve çıkan yüklerin gümrük işlemlerinin yapılması, gemilerin deniz ticaret hukuku kurallarına göre işletilmesi”dir.
Türkiye’de liman işletmeleri ağırlıklı olarak özel sektörün elindedir. Son yıllarda yapılan özelleştirme ihaleleri ile kamudan çıkan liman işletmeleri yerli ve yabancı konsorsiyumlar tarafından alınmış ve işletilmeye başlanmıştır.
Limanlar bir yönetmelik dahilinde işletilmektedir. Söz konusu limanlar yönetmeliği, Türkiye’deki liman başkanlıklarının liman idari sınırları ve sahası ile demirleme sahalarını belirlemek, idari sahadaki gemilerin veya deniz araçlarının seyir, demirleme veya kıyı tesislerine yanaşma, bağlama veya ayrılmalarında uyulacak kurallar ile her türlü yük ve yolcunun tahmil ve tahliye yöntemlerini, yer ve zamanlarını, gemilerin veya deniz araçlarının bildirimlerini, kılavuzluk ve römorkörcülük ile ilgili gereklilikler ile idari sahadaki seyir, can, mal, çevre güvenliği ve emniyeti ile disiplinin sağlanmasına ilişkin gereklilikleri ve diğer ilgili hususları düzenlemektedir.
Yönetmelik güncel ihtiyaçlara göre sık sık yenilenmekte ve değişikliğe uğramaktadır. Yönetmelikte son değişiklik 2019 yılının Eylül ayında yapılmıştır.
LİMAN BAŞKANLIKLARI
Liman başkanlıkları Türkiye’de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı olan kurumlardır.Liman Başkanlıkları, liman yönetmeliğinin gereği olarak yönetmelik ve ilgili diğer mevzuatın kendilerine verilen görevleri yürütür ve görevli ve yetkili oldukları idari liman sınırları içerisindeki deniz, göl, nehir, sahil ve limanlarda seyir emniyeti, can, mal ve çevre güvenliği ile ilgili görev ve denetim hizmetlerini mevzuatın öngördüğü şekilde uygular.
Türkiye’de liman olan her bölgede Liman Başkanlıkları vardır. Bu liman başkanlıklarına ulaşmak için aşağıdaki bilgiler kullanılabilir:
İstanbul Liman Başkanlığı
Türkiye’nin en önemli ticaret merkezi konumunda olan İstanbul’da bulunan limanların bağlı olduğu başkanlıktır. Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki başkanlık, Kemankeş Mah.Rıhtım Cd.No:33 34225 Karaköy/Beyoğlu/İSTANBUL adresinde hizmet vermektedir. İstanbul Liman Başkanlığı’na telefonla ulaşmak isteyenler 0 212 244 13 49 numaralı telefondan arayabilirler.
Ambarlı Liman Başkanlığı
Marmara Mah.Limanlar Cad.No:7 Yakuplu/Beylikdüzü/İSTANBUL adresinde liman kullanıcılarına hizmet veriyor. Buraya 0 212 875 68 48 numaralı telefondan ulaşılabilir.
Kumport Liman
1994 yılından beri Ambarlı Liman Tesisleri içerisinde faaliyet göstermektedir. la 2011 yılı sonu itibariyle 1.700.000 TEU yıllık konteyner elleçleme kapasitesine ulaşan Kumport limanı 2015’te kapasitesini 2.100.000 TEU’ya çıkarmıştır. 2011 yılı itibarıyla, Türkiye’nin 3. büyük limanı olmuş, ayrıca ithalat konteyner elleçlemesinde ise 1. sıraya yerleşmiştir.
Marmara Mahallesi Liman Cad. No:43 34524 Beylikdüzü / İSTANBUL adresinde hizmet vermektedir. Limana 0 212 866 83 00 numaralı telefondan ulaşılabilir.
Marport Liman
1996 yılında, Limar olarak Ambarlı Liman Kompleksinde konteyner terminali olarak hizmet vermeye başlamıştır. Türkiye’nin artan konteyner hacmi, saha ve rıhtım kapasitesini arttırma ihtiyacını beraberinde getirmiş, bunun sonucunda 2001 yılında Arkas ve TIL yatırım ortaklığıyla birlikte Ambarlı’da bulunan Armaport satın alınarak Marport Liman İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. kurulmuştur. Marport Liman 530.000 m2 alanda hizmet vermektedir. Elleçleme kapasitesi 2. 300. 000 TEU’dur. 2018 yılı performansı 1.573.601 TEU’dur. Bu performans 2017’ye göre düşüş olduğunu göstermektedir. 2016 yılında 1.849.995 TEU ile en yüksek elleçleme kapasitesine ulaşan Marport 6 bin metrekarelik ambara da sahiptir.
Marmara Mahallesi Limanlar Yolu Caddesi No:53 34526 Beylikdüzü, Istanbul adresinde faaliyet gösteren Marport’a 0 212 866 52 00 numaralı telefondan ulaşılabilir.
Tuzla Liman Başkanlığı
Evliya Çelebi Mah.Tersaneler Cd.No:24 Tuzla/İSTANBUL adresinde konuşlanmış olan Tuzla Liman Başkanlığı’na 0 216 446 72 17 numaralı telefondan ulaşılabilir.
İzmir Liman Başkanlığı
Alsancak Limanı’na ev sahipliği yapan İzmir’deki Liman Başkanlığı’nın adresi Atatürk Cad.No:178-35210 İZMİR şeklindedir. Bu noktaya 0 232 463 73 20 telefon numarası kullanılarak ulaşılabilir.
İzmir Limanı ya da Alsancak Liman Türkiye’nin konteyner hacmi bakımından 7’inci, kargo tonajı bakımından ise 13’üncü büyük limanıdır. İzmir Körfezi’nin doğusunda yer alan liman, uzun süre özelleştirme ihaleleri ile gündemde olmuş ancak özelleştirme gerçekleşmemiştir. Hali hazırda T.C. Devlet Demiryolları’nın sahipliğinde faaliyetine devam etmektedir. Ancak 2017’de açıklanan istatistiklere göre konteyner elleçleme ve gemi hareketi bakımından Aliağa Limanı’nın gerisinde kalmıştır.
Şehrin içinde olması itibariyle çok kolay ulaşılabilen liman, ülkenin en önemli ihracat limanıdır. Ege Bölgesi’nin tarım ve sanayi limanı olarak da adlandırılabilecek İzmir Alsancak Limanı’nın hinterlandı oldukça geniştir. İzmir Limanının hinterlandı; Marmara Bölgesi’nin güney kesimini, Ege Bölgesi’nin tamamını, İç Anadolu’nun batı kesimini, Akdeniz’in batı ve kuzeybatı kesimlerini kapsamaktadır.
Alsancak Limanı Umurbey Mahallesi 35230 Konak/İzmir adresinde faaliyet göstermektedir.
Aliağa Liman Başkanlığı
İzmir’in limanlar bölgesi olarak da adlandırılabilecek olan Aliağa’da hizmet veren Liman Başkanlığı’nın adresi; Kültür Mh. Fevzipaşa Cd. No:10 Aliağa/İZMİR’dir. Telefon numarası ise 0 232 616 19 93’dür.
Nemport Liman Ege Bölgesi’nin ilk özel konteyner limanıdır. 2010 yılında faaliyete başlayan liman,2019 yılında 430 bin TEU elleçleme kapasitesine ulaşmıştır. 2019’da Yeşil liman sertifikası alan Nemport Liman bölgenin demiryolu bağlantısı olan ilk limanıdır.
Nemport Liman, Siteler Mah. Kardeşlik Cad. No: 12 Nemrut Körfezi, İzmir, Aliağa adresinde hizmet vermektedir. +90 232 618 30 01 numaralı telefonu kullanarak Nemport limana ulaşılabilir.
Mersin Liman Başkanlığı
Akdeniz Bölgesi’yle beraber Türkiye’nin en önemli limanına ev sahipliği yapan Mersin Liman Başkanlığı ‘nın adresiYeni Mah.İsmet İnönü Bulv.101 Cad.5307 Sk.No.4 Akdeniz/MERSİN’dir. Telefon numarası ise 0 324 237 74 62’dir.
Mersin Limanı
Geniş hinterlandı, kolay ulaşım imkânları ve yetişmiş insan kaynaklarıyla Türkiye’nin ihracat & ithalat hacminin önemli bir kısmını karşılayan Mersin Limanı yıllık elleçlenen toplam yük miktarıyla ve mevcut geri sahasıyla Türkiye’nin en büyük limanıdır.
Akfen Holding ve PSA International ortaklığında kurulan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) 11 Mayıs 2007 tarihinde T.C.D.D. Mersin Liman İşletmesini 36 yıl süreyle devralmıştır.
Dünyanın en büyük 100 konteyner limanı arasında yer alan Mersin Limanı, 112 hektar liman sahası, 21 rıhtım,2.6 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahiptir.
Mersin limanı söz konusu olduğunda Port Portal nedir sorusunun da yanıtlanması gerekir. Mersin Limanı’nı kullanacaklar için oluşturulan “Port Portal” işlemlerin online yapılmasını sağlayan bir sistemdir. Sisteme kayıt olanlar işlemlerini daha kolay bir şekilde yapabilmektedir.
Antalya Liman Başkanlığı
Akdeniz Bölgesi’nin diğer liman kenti Antalya’da konuşlanmış olan Liman Başkanlığı’nın adresi
Büyük Liman Yolu 07070 Konyaaltı/ANTALYA şeklindedir.
Antalya Liman Başkanlığı’na ulaşmak isteyenler 0 242 259 09 90 numaralı telefonu kullanabilirler. Ortadoğu liman başkanlığı da Antalya Ortadoğu Liman İşletmeleri’ni ifade etmektedir.
Antalya Limanı, Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri A.Ş. tarafından 22 yıllığına alınmıştır. 2006 yılında özelleştirilen liman kruvaziyer limanı, konteyner limanı, dökme yük ve marina içeren çok amaçlı bir limandır.
Antalya’da 166.800 metrekare alan üzerine kurulan liman, İzmir-Mersin arasındaki 624 deniz millik kıyı şeridi üzerindeki en büyük organize ve mendireklerle korunan liman olma özelliği taşımaktadır.
Rize Liman Başkanlığı
Mermerdelen Mah.No:132 53100 RİZE adresinde hizmet veren Rize Liman Başkanlığı’na 0 464 223 33 89 numaralı telefondan da ulaşılabilir.
1997 yılında özelleştirilen Rize Limanı Riport adını taşımaktadır. Dış liman ve iç limandan oluşmaktadır. İç liman, küçük gemiler ve balıkçı tekneleri tarafından kullanılan, 2.5 ve 4.5 metre arasından değişen bir derinliğe sahip 500 metrelik bir rıhtım, 8 ve 12 metre arasında değişen bir derinliğe sahip 3 adet ana ticaret rıhtımı ve 1 adet ro-ro rıhtımından oluşmaktadır. Dış liman ise, POAŞ’a ait 200,000 ton / yıl kapasitesindeki akaryakıt dolum tesisleri ve kılavuz hizmetlerine sahiptir. Liman, yıllık 2.500.000 ton elleçleme kapasitesine sahiptir.
Gemlik Liman Başkanlığı
Sorumluluk sahası Gemlik Limanı olan Gemlik Liman Başkanlığı’nın adresi Hisar Mah. İstiklal Cad. Kılıç Apt. No:98 16600 Gemlik /BURSA’dır. 0 224 513 11 33 numaralı telefon ile buraya ulaşılabilir.
Gemlik Liman Gemport adını taşımaktadır. 18 Aralık 2012 tarihi itibariyle Yıldırım Holding grubuna dahil olan Türkiye’ nin ilk özel sektör limanı Gemport, Bursa başta olmak üzere birçok sınai bölgesinin ithalat ve ihracatında ana deniz yolu kapısı olarak hizmet vermektedir. Asıl ticari faaliyeti konteyner hizmetleri olmakla birlikte, Marmara Bölgesi’nde üretim yapmakta olan ticari ve binek araç üreticilerinin önemli bir ihracat limanı olan Gemport, her türlü araç ithalatı ile oto yedek parçaları, çelik rulo, demir ve sac ürünleri, kağıt, selüloz, tekstil ham madde ve ürünleri, soğutulmuş veya dondurulmuş her türlü gıda ürünleri, makine parçaları, tomruk, kereste, maden ve mineraller gibi muhtelif ithalat ve ihracat yüklerine de hizmet vermektedir. Yıllık konteyner elleçleme kapasitesi 600 Bin TEU, yıllık araç elleçleme kapasitesi de 450 Bin adet araçtır.
Ata Mahallesi Liman Caddesi No:12 Gemlik / BURSA adresinde hizmet veren Gemlik Liman’a 0 224 524 88 31 numaralı telefon ile ulaşılabilir.
Kocaeli Liman Başkanlığı
Çok sayıda liman ve sanayi tesisine ev sahipliği yapan Kocaeli’de Liman Başkanlığı Atalar Mah. Sahil Yolu Cad. No:26 Yarımca-Körfez/KOCAELİ adresinde hizmet vermektedir. Telefon numarası ise 0 262 528 37 54 ‘dür. Kocaeli Liman Başkanlığı ile Körfez ve İzmit Liman Başkanlığı isimleri farklı olsa da aynı bölgeyi anlatan isimlerdir. Bu isim farklılıkları Kocaeli ‘nin şehir merkezinin İzmit olmasından ve kentin bir körfez kenti olmasından kaynaklanmaktadır. Derince Liman Başkanlığı da aynı şekilde Kocaeli Liman Başkanlığı ile anlamda kullanılmaktadır.
Haydarpaşa Liman Başkanlığı
TCDD Haydarpaşa Limanı İşletmesi Haydarpaşa Liman Başkanlığı olarak kabul edilmektedir.
Rasimpaşa Mah. Haydarpaşa Çayır Sok. Kadıköy, İstanbul adresinde bulanan Liman işletmesine 0216 337 99 88 olu telefondan ulaşılabilir.
Tekirdağ Liman Başkanlığı
Hürriyet, 59030 Tekirdağ Merkez/TEKİRDAĞ adresinde hizmet veren Tekirdağ Liman Başkanlığı’na 0 282 261 20 25 numaralı telefondan ulaşılabilir. Tekirdağ Liman Başkanlığı Asyaport ve Akport limanlarını kapsar.
- ASYAPORT: 8 Temmuz 2015’te hizmete giren Asyaport,Asyaport Liman A.Ş. tarafından Barbaros / Tekirdağ’da inşa edilmiş limandır. Türkiye’nin ilk transit konteyner limanı (Hubport) olan Asyaport, 18 metre derinliğe kadar toplam 2010 metre rıhtımı ve yıllık 2,5 milyon TEU’ya varacak kapasitesi ile dünya ölçeğinde bir liman konumundadır. Asyaport, Tekirdağ’ın iş ve çalışma yaşamına 1200 kişilik istihdam kapasitesi ile büyük bir katkı sağlayacaktır. Limanın adresi Barbaros – Süleymanpaşa, 59020 / Tekirdağ, telefon numarası da 282 273 2792’dir.
- AKPORT: 1997 yılında Özelleştirme İdaresi tarafından Akkök Şirketler Grubu’na devredilen Akport, toplam 130 bin metrekare alanı, 2 kilometre rıhtım uzunluğu, yıllık 3 milyon ton dökme yük ve 300 bin TEU/yıl konteyner kapasitesi olan bir limandır. Limanın adresi Barbaros Yolu Üzeri, Liman – Tekirdağ’dır. Limana 282 261 08 00 numaralı telefondan ulaşılabilir.
Samsun Liman Başkanlığı
Kale Mah. Sahil Cad. No:9 55030/SAMSUN adresinde konuşlanmış olan Samsun Liman Başkalığı’nın telefon numarası 0 362 435 90 13’tür.
Liman Başkanlığı’nın görev sahasında yer alan Samsun Limanı Karadeniz Bölgesi’nin en büyük limanıdır. Geniş bir hinderlanda sahiptir. Anadolu’dan gelen ve Anadolu’ya gidecek yüklerin uğrak noktasıdır. Samsun, demiryolu ve karayolu bağlantısı ile Sinop, Çorum, Amasya, Ordu, Sivas, Erzincan, Yozgat, Tokat, Kastamonu, Ankara, Kırşehir, Kayseri, Niğde, Konya ve Malatya’yı hinderlandı içine almaktadır.
Liman özelleştirme kapsamında 2010 yılında Ceynak Holding’e devredilmiştir ve Samsunport adı ile bilinmektedir.
Çanakkale Liman Başkanlığı
Kayserili Ahmet Paşa Cad.No:13 ÇANAKKALE adresinde hizmet veren Çanakkale Liman Başkanlığı’na 0 286 212 98 76 numaralı telefondan ulaşılabilir.
Port Of Çanakkale adı ile hizmet veren Çanakkale Limanı,dökme yük, genel kargo,Ro-Ro, konteyner, akaryakıt ürünleri, kimyasal yükler ve yolcu taşımasında kullanılmaktadır. 90 bin metrekarelik liman sahasına sahip olan Çanakkale Limanı’nda 35 bin metrekarelik gümrüklü açık alan vardır. Liman 1 milyon ton dökme yük kapasitesine sahiptir. 214 metre rıhtım uzunluğuna sahip olan liman Cumhuriyet Mahallesi Sahil Yolu 17110 Kepez / Çanakkale adresinde hizmet vermektedir. Limana +90 (286) 263 55 00 numaralı telefondan ulaşılabileceği gibi www.portofcanakkale.com internet adresinden de iletişim kurulabilir.
İskenderun Liman Başkanlığı
Çay Mah.5 Temmuz Cad. No:43 İskenderun /HATAY adresinde hizmet veren İskenderun Liman Başkanlığı’na 0 326 614 11 92 telefondan da ulaşılabilir.
İskenderun Limanı 2011 yılında Limak ‘a devredilmiştir ve günümüzde Limakport adı altında hizmet vermektedir. 1 milyon metrekare liman sahasına sahip olan Limakport ‘ta 8 adet rıhtım hizmet vermektedir. Dökme yük kapasitesi 2 milyon 500 bin ton olan Limakport, 1 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahiptir.
Limanın adresi Çay Mahallesi 5 Temmuz Caddesi LimakPort İskenderun Limanı No:45/1 İskenderun / Hatay / Türkiye’dir. Limana, 0326 626 16 00 numaralı telefondan ulaşılabilir.
Bandırma Liman Başkanlığı
Paşabayır Mah. Cumhuriyet Cad. İDO Yanı No:1-10200 Bandırma/BALIKESİR adresinde hizmet veren Bandırma Liman Başkanlığı’na 0 266 714 94 50 nolu telefondan da ulaşılabilir.
Bandırma Ticaret Odası ve Bandırma Ticaret Borsalarının da azınlık hisselerine sahip olduğu Bandırma limanının işletme hakkı, 18.05.2010’da TCDD tarafından Çelebi Holding A.Ş.’ye devredilmiştir. Liman bugün “Çelebi Port Of Bandırma” adı ile hizmet vermektedir. Marmara Denizi’nin güney kıyısında konuşlanan Bandırma limanı, Marmara Bölgesi’nin dökme yük ithalatı ve ihracatı kapılarından biridir. Bölgenin en uzun rıhtım uzunluğuna sahip limanı olan Bandırma limanı, dökme yük, genel yük, konteyner, sıvı yük ve Ro-Ro gemilerine liman hizmetleri sunmaktadır. Limanın aynı zamanda otomotiv ihracat limanı olarak da hizmet vermesi de planlanmaktadır.
Güllük Liman Başkanlığı
Atatürk Mahallesi Hermiyas Caddesi No:38 Güllük / MUĞLA adresinde bulunan Güllük Liman Başkanlığı’nın telefonu 0 252 522 20 79’dur.
Güllük Limanı Gülport adı altında hizmet vermektedir. Bodrum-Milas havalimanına 10 kilometre uzaklıkta bulunan Gülpot 50.000 dwt tona kadar olan gemilere hizmet verebilmektedir.
Güllük Liman İşletmeciliği İnşaat,Turizm, Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ortakları arasında; Artel Enerji A.Ş., Ar-Yapı A.Ş., Gülport A.Ş., Maruf Tekstil A.Ş. ve Çakıroğlu Sinop Liman İşletmesi A.Ş. bulunmaktadır.
Güllük Limanı; Muğla bölgesindeki ihracat ve ithalat yüklerinin elleçlenmesini sağlayacaktır.
Limanda; dökme ve torbalı feldspat, blok veya işlenmiş mermer, kalsit, zımpara taşı, kuvars ve diğer dökme ve paketli yüklerin yükleme ve boşaltımı yapılmaktadır. Limanın yıllık kapasitesi 5 milyon tondur.
Hermias Cd. No:21, 48670 Milas/Muğla adresinde konuşlu olan limana 0252 522 40 35 nolu telefondan da ulaşılabilir.
Ordu Liman Başkanlığı
Düz Mah. Yıldırım Cad. 3 Altınordu/ORDU adresinde hizmet veren Ordu Liman Başkanlığı’nın telefonu 0452 223 29 24’dür.
Ünye Limanı, Ordu Liman Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren bir limandır. Ünye Limanı, 150 metre rıhtım uzunluğu bulunan; yedi metre derinliğe sahip 7 tona kadar olan gemileri barındırabilen bir limandır.
1992 yılında açılan liman, Ünye Belediyesine ait olmakla beraber en çok Ünye Çimento tarafından kullanılmaktadır ki Ünye Çimento limandan 49 yıllık bir kullanım izni almıştır.
Limanın adresi Devlet Sahil Yolu, Cevizdere Mevkii, Ünye – Fatsa Yolu üzeri 5. Km – P.K. 52300 Ünye/Ordu şeklindedir. Telefon Numarası ise 0452 321 10 11’dir.
Hopa Limanı Liman Başkanlığı
Ortahopa Mah.No:32 08600 Hopa /ARTVİN adresinde yer alan Hopa Liman Başkanlığı’na 0 466 351 40 67 numaralı telefondan ulaşılabilir.
Hopa Limanı: Hopaport adını taşıyan Hopa Limanı Doğu Karadeniz’in doğu sınırında Sarp Sınır kapısına 15 km. mesafededir. 1972 yılından bu yana hizmet veren liman 17 Haziran 1997 tarihi itibariyle özelleştirilerek Park Denizcilik Ve Hopa Liman İşletmeleri A.Ş.‘ne devredilmiştir.
600 bin ton genel eşya yükleme boşlatma kapasitesi olan Hopa Limanı, 1 milyon 200 bin ton dökme yük, 900 bin ton sıvı yük, 320.000 bin TEU Konteyner elleçleme kapasitesine sahiptir.
Limanın gemi kabul kapasitesi ise,
Dökme kuru yük gemileri: 550 gemi/yıl
Dökme sıvı yük gemileri: 290 gemi/yıl
Genel Kargo Gemileri: 600 gemidir.
Sinop Liman Başkanlığı
Meydankapı Mah.Bülent Ecevit Cad.No:3 Merkez/SİNOP adresinde hizmet veren Sinop Liman Başkanlığı’na 0 368 261 71 55 numaralı telefondan da ulaşılabilir.
Sinop Limanı Karadeniz’in tek doğal limanı olarak öne çıkıyor. Camikebir, Bülent Ecevit Cd. No:11, 57000 Sinop Merkez/Sinop adresinde bulunan Sinop Limanı’nı Çakıroğlu firması yapmaktaydı. Liman yılda ortalama 500 gemiye ev sahipliği yapıyor. Kötü hava şartlarından kaçan gemiler burada 168 saat boyunca bekleme yapabiliyor.
Trabzon Limanı
Halkevi Sok.No:16 61100 TRABZON adresinde konuşlanan Trabzon liman Başkanlığı uhdesinde bulunan Trabzon Limanı, TrabzonPort adını taşımaktadır.
2003 yılında özelleştirilen ve 30 yıllığına işletme hakkı Albayrak grubuna ait Trabzon Liman İşletmecili A.Ş’ye devredilen Trabzon limanı, İran, Irak, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri’nin Avrupa ve Dünya pazarlarına bağlanmasında kilit rol oynamaktadır. Limanın yıllık elleçleme kapasitesi 15 milyon, depolama kapasitesi de 3 milyon tondur.
Trabzon Limanı İskenderpaşa Mah. Rıhtım Sok No:13 TRABZON adresinde faaliyettedir.
0 462 377 60 50 numaralı telefondan limana ulaşılabilir.
KONTEYNER TAŞIMACILIĞI
Konteyner taşımacılığı, çeşitli özellikteki konteyner türleri ile yapılan taşımacılıktır. Standart ölçülerde üretilen bu “Kutu”lar yük içine konulduktan sonra, gemiye aktarılır ve gemi dünyanın herhangi bir noktasına doğru yelken açar. Denizyolu konteyner taşımacılığı sağladığı özellikle güvenlik açısından sunduğu avantaj ile diğer taşıma modellerine göre tercih edilirliği daha üst noktada olan bir taşıma şeklidir.
“Komple Konteyner “ ve “Parsiyel Konteyner” taşımacılığı gibi şekillerde gerçekleştirilen denizyolu konteyner taşımacılığı, eğer taşınacak yük bütün konteyneri kaplıyorsa bu taşıma şekli “Komple konteyner” olarak adlandırılır. yükün az olduğu ve konteynerin içine farklı kişilerin ürünlerinin yerleştirildiği duruma ise “Parsiyel konteyner” denmektedir.
KONTEYNER GİRİŞ
Konteyner giriş sayıları, limanın işlekliğinin gösteren rakamlardır. Konteynere giriş yapan araç sayısı ne kadar yüksekse liman trafiği o kadar yoğundur. Konteyner girişi aynı zamanda ithalat yoğunluğunu gösteren bir veridir.
KONTEYNER ÇIKIŞ
Konteyner çıkış rakamları ülkenin ihracat potansiyelini göstermesi açısından önemlidir. Limandan yapılan konteyner çıkışı ne kadar fazlaysa ihracat miktarı da o denli yüksektir.
Tüm detaylar NakliyemKolay’da..