NASIL İTHALATÇI OLUNUR?

Nakliye Artık Daha Kolay

NASIL İTHALATÇI OLUNUR?

            Vergi numarasına sahip olan gerçek kişi tacir ve tüzel kişi ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamasıyla beraber yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre hukuki tasarruf yapabilme yetkisi bulunan kişiler ortaklıkları ithalat işlemini gerçekleştirebilir. Tacir Olmayan gerçek kişiler, nitelikleri ve özellikleri doğrultusunda ailevi, şahsi ve özel ait olduğu anlaşılan veya hediye olmak üzere getirilmiş olduğu açıkça anlaşılan maddelerin ithali yapılabilir. Ancak Özel anlaşmalara dayalı ithalatta, kitap ve benzeri yayınların ithal edilmesinde, ülkemizde gerçekleştirilen uluslararası organizasyon, sergi ve fuarlarda Müsteşarlıkça Perakende satışlar için izin verilmiş olan malların ithalatlarında vergi numarası bulunma kuralı aranmamaktadır.

 

           Kamu ahlakı, güvenliği ve düzeni bitki, hayvan, insan sağlığının korunabilmesi ya da ticari ve sınaî mülklerin korunması amacıyla ilgili mevzuat hükmü çerçevesinde alınması gereken önlemlerin kapsamı dışında kalan malların ithali serbestleştirilmiştir. İthalat yapacak kişiler ile ilgili mevzuat hükmü çerçevesinde alınacak belgelerle birlikte direkt olarak gümrük idarelerine başvuru yapılabilir. Müsteşarlık tarafından aksi bir talimat verilmediği sürece, ithalat hükümleri, tebliğleri yetkili olan kuruluşlardan alınmış olan belgeler ilgili olan kuruluşlara belirtilen süre içerisinde kullanmaları kaydıyla düzenlenen takvim yılı için geçerlidir. İthalatı yapılacak olan malların bedelinin ödenmesine bağlı olarak bankalarla veya finans kurumlarında yapılması gereken işlemler kambiyo mevzuatı hükmüne tabi bulunmaktadır. İthalat yapılması için bu işlemin yapılacak olduğu gümrüğe; Ticaret sicil gazetesi, Faaliyet belgesi, Vergi Mükellef yazısı, mali müşavir bilgisi ve gerekli evrakların hazırlanıp sunulmasıyla başlamaktadır. Hazırlanan evrakların gümrüğe verilmesi ithalatın başlaması için yeterli olur ancak beyanda bulunması için ise yeterli olmamaktadır. Ayrıca şirketler veya işle ilgisi kuruluş ve kurumların beyanda bulunmaları için ilgili kuruluştan yetki almış olması gerekmektedir.

 

            Bu beyan ise doğrudan; Hava, deniz, karayolu işletmeleri ile nakliyeci kurumların temsilcileri taşımış oldukları eşyanın sadece transit işlemi için doğrudan temsil etmek yoluyla beyanda bulunabilirler. Devlet il özel idaresi, belediye ve diğer tüzelkişilerin memur ve amirleri özel hukuk tüzel kişilerinin kendisini temsil etmeye yetkili olan personeli için doğrudan temsil etme yolu beyanında bulunabilirler. Bir beyannamenin tescili belirli bir şahıs  için özel yükümlülükler getirmiş olması halinde bu beyan bahsi geçen şahıs tarafından veya bu şahsın hesabına yapılabilmesi ve beyan sahibinin olan kişinin Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik olması gerekmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir