Parsiyel Taşımacılık | Parsiyel Ne demek | NakliyemKolay
İçindekiler
PARSİYEL TAŞIMACILIK | PARSİYEL NE DEMEK | ULUSLARASI HİZMETLER
Parsiyel taşımacılık hem uluslararası denizyolu hem de uluslararası karayolu yük taşımacılığında kullanılan bir kavramdır. Yükü bir konteyneri dolduramayacak kadar az olan pek çok yük sahibini aynı gemi ya da TIR’da buluşturan parsiyel taşımacılık daha çok uluslararası yük taşımacılığında tercih edilen bir yoldur.
PARSİYEL NE DEMEK?
Parsiyel ne demek sorusunun tam cevabı, tüm olmayan, parça’dır. Aynı güzergah yolu üzerinde farklı müşterilerin yük teslimatı anlamına da gelen parsiyel felsefe olarak yük taşıma maliyetlerinin düşürülmesi amaçlı kullanılır.
PARSİYEL YÜK NEDİR?
Parsiyel yük nedir sorusunun yanıtı da “Bir konteyneri doldurmayan parça yük”tür. Burada farklı mal sahipleri bir konteyneri ya da TIR’ı ortak kullanarak taşıma yaptırırlar. Böylece maliyet de konteyneri ve TIR’ı kullananlar arasında paylaştırılır.
Parsiyel yük taşımacılığı ile taşınan yükler, birbirinden farklı sahiplere ve alıcılara hitap eder ve bu taşımacılık türünde aynı rotada bulunan yol üzerinde birden fazla müşterinin yükü taşınabilmektedir.
Bu taşıma şekli ile hemen hemen her ihracat ürününün taşıması yapılabilmektedir.
Parsiyel yük taşımacılığının, taşıma moduna göre, karayolu, havayolu ve denizyolu parsiyel taşımacılık olmak üzere çeşitleri vardır. Bu yollardan biri ülkenin coğrafi konumuna göre tercih edilir. Örneğin Bulgaristan denizyolu parsiyelden ziyade karayolu parsiyel taşımacılığının yapıldığı ülkelerden biridir.
DENİZYOLU PARSİYEL TAŞIMACILIK
Denizyolu parsiyel taşımacılık, parça yükün gemi ya da konteynerlerle taşınması şeklinde yapılır. Farklı kişi ve kurumlara ait yükler için kullanılan bu yöntemle navlun, yük sahipleri arasında parsiyel sisteme göre ödenir. Ortaklaşa ödenen navlun yük sahipleri için maliyet avantajı sağlar.
Ağırlıklı olarak uluslararası yük taşımacılığında kullanılır. Konteyner ve gemiler limanlarda doldurulur.
Türkiye’de gemiler limanlardan gümrüklü olarak parsiyel yük alır ve rotalarına göre yolculuklarına başlarlar.
Denizyolu parsiyel taşımacılık dünya çapında parsiyel taşımacılıkta en sık tercih edilen alternatiftir.
KARAYOLU PARSİYEL TAŞIMACILIK
Karayolu parsiyel taşımacılık da uluslararası yük taşımalarında kullanılan bir yöntemdir. Kara araçları, ağırlıklı olarak TIR’lar kullanılarak gerçekleştirilir. TIR’ın belli bölümünün belli yük için kullanılması anlamındadır. Yükleme depodan veya kapıdan yapılır. Belli bir güzergah çerçevesinde dağıtım yapar.
HAVAYOLU PARSİYEL TAŞIMACILIK
Havayolu parsiyel taşımacılık ileparsiyel kargoların taşımaları yapılır. Bir kargo uçağını dolduracak kadar yükü olmayan kişiler ve kurumlar tarafından tercih edilen bir yoldur. Yükleme işlemi havaalanında yapılmaktadır. Parsiyel yük taşımacılığı havayolu ile yapılacaksa gönderim için kargo uçakları kullanılır.
PARSİYEL YÜK TAŞIMACILIĞINDA KULLANILAN TERİMLER
LCL: Tam açılımı “Less than a container load” olan bu terim bir konteyner yükünden daha az yükleme olan yükleme şekline verilen isimdir. LCL’ler yine aynı varış noktasına gidecek başka yüklerle birleştirilerek bir konteynere yüklenir. Tersi ise FCL’dir.İngilizce “Full Container Load” olarak kullanılan terim Türkçe’ye “Tam Konteyner Yükü” olarak çevrilebilir. FCL bir konteyner içerisindeki tüm yükün aynı yük sahibine veya alıcıya ait olduğunu göstermektedir.
LTL: Less Truck Load aynı güzergahta taşınacak olan, birbirinden farklı müşterilere ait yükleri, aynı TIR ile taşımaya parsiyel taşımacılık adı verilir. Parsiyel yük taşıma faaliyetinde, birden fazla müşterinin parça yükü tek araçla taşınmaktadır. Tersi ise FTL’dir. Yani Full Truck Load. bir treylerin kapasitesini tam olarak dolduran yük anlamına gelmektedir. Türkçe karşılığı komple yüktür.
PARSİYEL HESAPLAMA
Parsiyel hesaplama, parça yükün ne kadar ücret karşılığı taşınacağını ortaya çıkran işlemdir.
Bu hesaplama yönteminde hesaplama şekli taşıma moduna göre değişmektedir. Hesaplama işleminde yükün metreküpü hesaplanır.
Denizyolu parsiyel taşımacılığında m3 hesaplama şu şekilde yapılır:
Palet ölçüleri (80×120)x konteyner yüksekliği (2.4) x palet sayısı (5)x 1000 m3.
İşlemin ilk kısmında toplam hacim bulunur. Bulunan bu değer 1000 m3 katsayısı ile çarpılarak işlem sonuca ulaştırılır.
Yurtdışı parsiyel taşımacılık yapan firmalar internet sitelerinde parsiyel hesaplama için sayfa ve araçlar oluşturmuşlardır. Bu araçlar ile parsiyel hesaplamayı müşteri kendisi de yapabilmektedir.
Parsiyel hesaplamayı NakliyemKolay hesaplama aracı ile yapabilirsiniz. Parsiyel nakliye hesaplaması yapmak için yükün, en x boy x yükseklik x ağırlık bilgilerini girip uzmanlarımızdan fiyat isteyebilirsiniz.
ULUSLARARASI PARSİYEL TAŞIMACILIK
Uluslararası parsiyel taşımacılık Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkelere göre şekillenmektedir. Yükleri bir gemi-konteyner ya da TIR’ı doldurmayan yük sahipleri, parsiyel nakliye yaparak hem taşımayı gerçekleştirir, hem de maliyeti diğer yük sahipleri ile paylaşır.
Türkiye’nin yıllardır en çok ihracat yaptığı ülke olan ve bu unvanı bırakmayan Almanya parsiyel nakliye yoluyla en çok yük yollanan ülkelerin de başında gelir.
Rusya parsiyel taşımacılık ile ağırlıklı olarak gıda maddeleri taşınırken, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında yer alan İtalya, Irak, İngiltere parsiyel taşımacılıkla yük taşınan en önemli rotalar arasındadır. Fransa parsiyel nakliye şeklinin tercih edildiği önemli bir ihracat ülkesi olarak öne çıkmaktadır. Belçika parsiyel nakliye ile Türk ürünleri, ihracatta 15. sırada yer alan bu ülkeye de gönderilmektedir.
Parsiyel nakliye ithalat yapılırken de kullanılan bir yöntemdir. Rusya ve Çin’den parsiyel taşıma ile ağırlıklı olarak ithal ürünler getirilirken, çin parsiyel taşımacılık bu ülkenin ürünlerinin parça parça dünyaya ulaştırmaktadır.
Bulgaristan parsiyel taşımacılık da, ülkenin Türkiye’ye yakın konumu nedeniyle tercih edilen bir yöntemdir. Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçen TIR’lar Bulgaristan parsiyel yüklerini bu ülkeye kolayca ulaştırmaktadır. Uluslararası yük taşıması gerçekleştiren firmalar Gürcistan ve Romanya parsiyel hizmeti ile bu ülkelere yapılan ihracatta da yüklerin yerine sorunsuz bir şekilde ulaşmasını garanti etmektedirler.
Yurtdışı parsiyel taşımacılık yapan firmalar ayrıca, Polonya, Ukrayna, Hollanda, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, İsviçre parsiyel taşıma ile Türk ürünlerinin bu ülkelere ulaşmasını sağlamaktadır.
Türki Cumhuriyetler Özbekistan ve Kazakistan da parsiyel yük trafiğinin üst seviyede olduğu ülkeler arasında yer almaktadır.
Tüm bu ülkelere doğru yapılan taşımalarda, önemli olan taşımayı yaptıran kişi ya da firmaların talepleridir. Taşıma yapan firmalar bu taleplere göre hizmet şekillerini belirlemekte ve taşıma rotasını da yükün gideceği ülkelere göre belirlemektedir.