Stopaj Nedir?
Gelir ve kurumlar vergisine tabi kazançların ilgili yerlere ödenmesi aşamasında kaynaktan kesilen ve o ilgili adına vergi dairesine yatırılan bir vergi türüne stopaj vergisi ismi verilmektedir. Stopaj nedir sorusunun cevabı oldukça geniş bir kapsama sahiptir. Vergi türlerinden bir tanesi olan stopaj, gelir vergisi ile birlikte ortaya çıkmıştır. Bu usulde vergi borcu mükellef tarafından ödenmez, aracı konumunda olan üçüncü bir kişi tarafından ödenir. Örnek olarak bir işletmede ücretli çalışan kişilerin gelir vergisi işçiler tarafından ödenmez. İşveren tarafından kişilerin maaşlarından kesilir ve ilgili vergi dairesine yatırılır. Aynı şekilde memurlar da gelir vergilerini direkt olarak gidip vergi dairelerine ödemezler. Memurların maaşları ödenmeden ilgili kurum tarından kanunda belirtilen oranda kesinti yapılır ve vergi dairesine ödeme yapılır. Stopajın ücret ve maaş gelirleri dışında uygulandığı pek çok alan vardır. Stopaj vergisinde amaç, vergi kaçakçılığının önüne geçmek ve vergi dairelerinin iş yükünü azaltmaktır.
Stopaj nedir konusunda yapılacak bir başka tanım ise gelir vergisi yasasına göre çeşitli gelir türleri üzerinden bakanlar kurulu aracılığı ile kesilen vergi olduğudur.
Stopaj vergisi devlet için önemli gelir kaynaklarından bir tanesidir. Kurumların hangi durumlarda stopaj vergisi ödemesi gerektiği Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda açıkça belirtilmiştir. Herhangi bir geliri olan ya da kurumlar vergisine tabi kazanç elde eden kişiler stopaj vergisini ödemek zorundadır.