Tekirdağ Liman Başkanlığı | Konteyner Sorgulama | İletişim Bilgileri
İçindekiler
TEKİRDAĞ LİMAN BAŞKANLIĞI
Tekirdağ Liman Başkanlığı, kentte hizmet veren Ceyport Tekirdağ Liman İşletmesi, Martaş Limanı ve Asyaport’u bünyesinde barındırır. Kent söz konusu 3 limanı ile Trakya Bölgesi’ne hizmet verirken, Liman Başkanlığı da ilgili düzenlemeleri yapmaktadır.
TEKİRDAĞ LİMAN BAŞKANLIĞI
Tekirdağ Liman Başkanlığı Türkiye’nin önemli 3 limanı ile ilgili işlemlerin gerçekleştiği kurumdur.
Demiryolu hattı ile bağlantısı tamamlanan Tekirdağ Limanı, Türkiye’nin ve Avrupa’nın sayılı konteyner limanlarından olan Asyaport ve Martaş Limanı ile birlikte bölgede denizyolu ulaşımı ciddi bir ağırlık kazanmıştır. Tekirdağ ve Asyaport’tan konteyner taşıması yapılırken, Martaş dökme yük taşımacılığı ile öne çıkmaktadır.
Liman Başkanlığı da söz konusu ulaşımının sekteye uğramaması için gereken iş ve işlemlerin gerçekleştirildiği kurumdur.
Tekirdağ Liman Başkanlığı, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı-Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Deniz Ticareti İstatistiklerine göre en çok yük elleçlenen liman başkanlıkları listesinde de 7. sıradadır. Bağlı limanlardan 2018 yılında 35 milyon 168 bin 246 ton yük elleçlenmiştir. Bu rakam toplam elleçlenen yük içinde 7. 64’lük paya tekabül etmektedir.
Tekirdağ Liman Başkanlığı en fazla konteyner elleçlenen liman başkanlıkları sıralamasında ise 4. sırada yer almaktadır. 2018 yılında Tekirdağ limanlarından toplam 1milyon 84 bin 196 TEU yük ellenlemiştir. Bu rakam toplam konteyner elleçlemesinin yüzde 10’una denk gelmektedir
Liman Başkanlığı Cumhuriyet Meydanı, Atatürk Bulvarı Tekirdağ Merkez adresinde konuşlanmıştır. Hafta içi kamu mesai saatlerinde hizmet veren liman başkanlığına 0 282 261 20 25 numaralı telefonun yanı sıra [email protected] e-posta adresi ile ulaşmak mümkündür.
ASYAPORT
Asyaport, Mediterranean Shipping Company (MSC) grubunun liman yatırımları yapan şirketi Global Terminal Limited (GTL) ile Soyuer ailesinin münhasıran konteyner limanı işletmesi amacı ile kurmuş oldukları Asyaport Liman A.Ş. tarafından Tekirdağ’da inşa edilmiş olup 2015 tarihinde hizmete girmiştir.
Türkiye’nin ilk transit konteyner limanı olan Asyaport, yıllık 2,5 milyon TEU’ya varacak kapasiteye sahiptir. Bu kapasitenin 4.5 milyon TEU’ya çıkarılması hedefi vardır.
Asyaport, denizyolu, karayolu ve demiryolu bağlantıları ile bölgesinde bir lojistik merkez olarak gelişirken, Tekirdağ ve Türkiye ekonomisine de ciddi katkı sağlamaktadır. Limandan, Trakya’daki tüm sanayi bölgelerine ve İstanbul’a otoyol ve bölünmüş yollarla ulaşımın tamamlanmış olması önemli bir lojistik avantajdır. Ayrıca Tekirdağ-Muratlı Demiryolu Hattı kullanılarak Orta Balkanlara ve Avrupa’ya bağlantı kurulabilmesinin yanında küçük gemilerle bütün Karadeniz limanlarına, Körfez ve Güney Marmara sahillerine ulaşmak da mümkündür.
TEKİRDAĞ LİMANI
Tekirdağ Limanı Marmara Denizi kıyısında Tekirdağ’da konumlanmıştır. İşletmesi 2013 yılından itibaren Ceyport tarafından gerçekleştirilen liman, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne bağlıdır.
Tekirdağ Limanı, toplam 150.000 metrekare alana, 2 bin 310 metre rıhtım uzunluğuna, yıllık 3 milyon ton dökme yük ve 200 bin TEU konteyner kapasitesine sahip, dahili ve Uluslararası Ro-Ro hizmeti veren, bir limandır. 6 milyon ton genel kargo ve dökme yük kapasitesiyle Marmara Bölgesinin en büyük 3. limanı olan liman, 1 milyon ton sıvı yük elleçleme kapasitesiyle de Marmara Bölgesindeki en büyük 7. limandır.
Limanda 2017 yılı içinde dökme katı, dökme sıvı, genel kargo ve proje kargo yüklerinde toplam 1 milyon 395 bin ton yükün elleçlemesi gerçekleştirilmiştir.
TEKİRDAĞ LİMAN KONTEYNER SORGULAMA
Tekirdağ Liman konteyner sorgulama ve Tekirdağ liman konteyner takip işlemi için NakliyemKolay’ın konteyner takip araçlarını kullanabilirsiniz. Bu işlem için sadece konteyner numarasına ihtiyaç vardır. Takip sayfasında gerekli alan bu numarayı yazarak takip ve sorgulama yapabilir, konteynerinizin hareketlerini anlık olarak takip edebilirsiniz.
Asyaport konteyner sorgulama ve takip işlemi ise limanın internet sitesinden gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Online işlemler sekmesinde yer alan konteyner takip bölümüne girildiğinde takip edilmek istenen konteynerlerin numaralı yazılarak “Konteyner ara” butonuna basılması bu işlem için yeterlidir. Sonuçlar kısa bir süre içinde ekranınızda olacak ve konteynerinizin anlık hareketleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Asyaport konteyner takip işlemini NakliyemKolay’ın takip araçlarını kullanarak da yapabilirsiniz.
ASYAPORT LİMAN VGM
Asyaport Liman VGM işlemi de limanın internet sitesinde online işlemler sekmesinden gerekleştirilebilen bir işlemdir.
Bu noktada önce VGM nedir sorusunu yanıtlamak gerekir.
Deniz taşıma şirketlerine gemilere yüklenme öncesinde, belirlenen cut off süresine göre, uluslararası ismi VGM (Verified Gross Mass) olarak adlandırılan Konteyner Doğrulanmış Brüt Ağırlık (DBA) belgesinin sağlanması gerekmektedir. Aksi halde konteynerlerin gemiye yüklenmesi mümkün değildir.
VGM, konteyner doğrulanmış brüt ağırlık (DBA) dolu konteynerin yönergede belirtilen yöntemlerden biriyle tespit edilerek onaylanan brüt ağırlığını ifade etmektedir.
VGM 2 şekilde tespit edilir.
- Dolu konteynerin brüt ağırlığının, söz konusu konteyner tamamen kapatılıp, mühürlendikten sonra, tartılarak,
- Konteyner içine yüklenecek her yükün, paketleme ve sabitleme malzemeleri ağırlıklarının konteynerin dara ağırlığıyla birlikte toplanarak…
Yüklenmiş konteynerlerin tartılması ve doğrulanmış brüt ağırlıkların bildirilmesi yükümlülüğü, konşimento üzerindeki yükleyici yani yükleten olarak görünen şahıs ve kuruma ait olduğu için yük sahipleri bu yükümlülüğü de eksiksiz yerine getirmek mecburiyetindeler.
ASYAPORT LİMAN VGM SORGULAMA
Asyaport Liman VGM sorgulama işlemi konteyner numaralarının virgülle ayırarak ya da alt alta satırlarda yazılıp, “Konteyner ara” butonuna basılması ile gerçekleşir.