YURTDIŞINA MAL NASIL SATARIM?

Nakliye Artık Daha Kolay

YURTDIŞINA MAL NASIL SATARIM?

Uluslararası platformda yapılan her türlü ticari aktivite dış ticaret kapsamında işlem görür. Dış ticaretin gerçekleştirilebilmesi için mutlaka bir ürün veya hizmetinin alım – satımı yapılmalıdır. Bu alım – satım işlemleri ithalat, ihracat ve transit ticaret adı altında değerlendirilir.

 

Bir işlemin dış ticaret kapsamında değerlendirilebilmesi için, alımı veya satımı yapılan malın mutlaka gümrüklerden giriş – çıkış işlemlerinin yapılması gerekir.

 

Bir senaryo ile yaptığımız tanımları açıklığa kavuşturalım;

 

Antalya’da yerleşik bir firmamız faturasını kestiği 500 çift spor ayakkabısını gümrük işlemlerini yaptırarak Antalya’dan Amsterdam’a gönderir. Yapılan bu işlem Türkiye için ihracat niteliğindedir.

 

Antalya’da yerleşik firmamız, hammadde olarak kullanılmak üzere Çin’den kauçuk getirir. Çinli firma, ürünün faturasını keserek satışı yapar ve kauçuğu Türkiye’ye gönderir. Firma, gümrüğe gelen kauçuğu gümrük işlemlerini yaparak yurda alır. Yapılan bu işlem Türkiye için ithalattır.

 

Güncel Navlun Fiyatları

İşlerin yoğun olduğu bir dönemde hatırı sayılır bir müşteriden firmaya iyi bir talep gelir. Firma müşterisine şuanda tam kapasite çalıştıklarını siparişe ancak bir sonraki ay sonra cevap verebileceklerini söyler. Bununla birlikte, eğer isterlerse fiyatı ve kalitesi hemen hemen aynı Çin malı spor ayakkabısını kendisine satabileceğini söyler. Müşteri kabul eder. Firma, Çinli üretici ile irtibata geçerek 500 çift spor ayakkabısı almak istediğini, ancak sevkiyatın Fransa’ya yapılacağını söyler. Çinli üretici malı hazırlar, faturasını Türkiye’ye kesip malı Fransa’ya gönderir. Firma, kendisine kesilen fatura bedelini yapılan anlaşma kapsamında peşin veya vadeli olarak Çin’e ödeyecektir. Fatura bedeli üzerine kendi karını ekleyen firma, faturayı Fransa’ya gönderir. Fransız firma Antalya’da yerleşik firmanın faturası ile Çin’den gönderilen malı gümrüğünden çeker. İşlem Çin için ihracat, Fransa için ithalat, Türkiye için transit ticarettir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir