Yurtdışından Araba Getirmek
Türkiye’de taşıt vergilerinin fazla olması insanları yurtdışından araba getirme fikrine yönlendirebilmektedir. Daha az vergiyle araba sahibi olma fikri elbetteki kişiye cazip gelmektedir. Fakat yurtdışından araba getirme her zaman az maliyette olmayabilir. Gümrük muafiyetinden yaranlanabilme ya da yaranlanamama durumuna göre maliyet hesaplanır.
Yurtdışından kesin dönüş yapanlar yurtdışında kullandığı aracı gümrük vergisiz ithalat yoluyla ülkelerine getirebiliyorlar. Çünkü aracın Türkiye’deki fiyatı çok daha fazla oluyor. Gümrük vergisi ödemiyorlar ama bu onları KDV (Katma Değer Vergisi) ve ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ödemekten kurtarmıyor. Bu bedeller gümrük idarelerince alınıyor. Bunun yanında veraset yoluyla kişiye geçen taşıtlarda gümrük muafiyetinin yanı sıra ÖTV ve KDV muafiyeti de söz konusu olmaktadır. Bedelsiz ithalat kapsamında yurtdışından getirilebilen motorlu ve motorsuz taşıtlar otomobiller, özel uçaklar, motosikletler, karavanlar, römorklar ile motorsuz bisiklet, kürekli kayıklar ve kanolardır.
Bedelsiz araç ithali yapabilmenin şartları vardır. Kişinin en az 24 ay yurtdışında ikamet etmesi, ülkesine döndüğünden itibaren de en fazla 6 ay geçmiş olması gerekmektedir. Yurtdışında kadrolara atanıp bu
görevlerinden dönerek ülkeye yerleşenler gümrük muafiyetinden yararlanabilir. Evlilik suretiyle Türk vatandaşlığına geçenler ve çifte vatandaşlık statüsündeki Türk vatandaşları gümrük muafiyetinden yararlanamaz. Muafiyet şartlarının sağlanması halinde kişi ülkeye motorlu ve motorsuz taşıtların her birinden sadece bir tane getirme hakkına sahiptir ve eşler bu kapsamda ayrı ayrı araç getiremezler.